Documentul cu pricina a fost făcut public sâmbătă, 28 decembrie, și urmează să fie prezentat Organizației Națiunilor Unite.

În raport sunt precizate abuzurile suferite de ostatici și impactul asupra sănătății fizice și psihice, așa cum au fost descrise de personalul care s-a ocupat de tratarea lor după revenirea în Israel.

Chinurile la care au fost supuși

În plus, Ministerul Sănătății a prezentat mai multe povești de recuperare încheiate pozitiv, pe baza informațiilor culese de la profesioniștii care au acordat îngrijiri ostaticilor întorși, care sunt menționați în raport cu pseudonime.

Conform documentului, femeile, bărbații și copiii care s-au întors din captivitate au fost supuși la o serie de abuzuri, inclusiv bătăi, izolare, privare de hrană și apă și agresiuni sexuale. 

Pe lângă cele menționate mai sus, mulți prizonieri au fost privați de asistență medicală și se crede că cel puțin unul a murit din pricina unor complicații medicale.

Familiile ostaticilor și susținători au ieșit în stradă la 21 decembrie 2024, în Tel Aviv. Au solicitat guvernului israelian să încheie un acord cu Hamas privind ostaticii.
Foto profimedia
Foto: Fotografii și obiecte personale ale victimelor masacrului comis de gruparea teroristă Hamas pe 7 octombrie 2023
Sursa: Profimedia

Din cauza lipsei de mobilitate, mai mulți ostatici în vârstă au dezvoltat tromboză venoasă profundă, care, dacă nu este tratată, poate fi fatală.

Deși unii au fost privați de mâncare, alții au dezvăluit că alimentele și apa la care au avut acces au fost de proastă calitate, ceea ce a dus la multiple cazuri de malnutriție și boli, inclusiv sarcopenie, sindromul de realimentare și alte tulburări.

Ostaticii se confruntă cu coșmaruri

În raport este menționat și faptul că medicii care i-au tratat pe ostatici s-au declarat îngrijorați de starea copiilor eliberați, mai ales de efectele asupra dezvoltării și creșterii.

Mai mult, ostaticii întorși acasă ar fi pierdut în medie 10-17% din greutatea corporală. În cazuri extreme, copiii au pierdut până la 18% din greutatea corporală și au avut nevoie de îngrijire intensivă.

Cei mai mulți dintre ostaticii eliberați au descoperit la întoarcerea acasă că familiile lor fuseseră ucise de gruparea Hamas, iar casele le fuseseră distruse. De asemenea, mulți dintre cei care au fost ținuți prizonieri nu au avut la cine să apeleze în timpul recuperării lor.

Experiența traumatizantă a lăsat urme, iar cei care au ajuns pe mâna grupării Hamas se confruntă cu coșmaruri. De asemenea, aceștia fac tot ce pot pentru a nu adormi, evitând astfel coșmarurile.

Mulți au mărturisit că s-au simțit vinovați că au supraviețuit și au evitat să vorbească despre experiențele lor de teama represaliilor îndreptate asupra rudelor aflate încă în captivitate. 

Video: Un tunel al grupării teroriste Hamas este aruncat în aer de armata israeliană
Sursa: IDF

Abuzuri fizice și sexuale

Conform studiilor efectuate de-a lungul a 35 de ani asupra prizonierilor de război, mulți dintre ostaticii întorși în țară se pot confrunta cu sindromul de stres posttraumatic.

Referitor la  abuzul fizic și sexual, vârsta, numele și sexul copiilor nu au fost dezvăluite pentru a le proteja identitatea. Doi copii au mărturisit că au fost legați și bătuți în timpul captivității, iar alți doi au rămas cu urme de arsuri pe membrele inferioare.

Doi adolescenți luați ostatici au explicat că au fost obligați să întrețină relații sexuale unul cu celălalt. În aceeași ordine de idei, mulți ostatici de toate vârstele și sexele au descris abuzuri sexuale comise de răpitorii lor.

„Acest raport crucial subliniază nevoia urgentă de a elibera toți ostaticii cât mai rapid posibil”, a spus Moshe Bar Siman Tov, directorul general al Ministerului israelian al Sănătății.

 
 

Urmărește-ne pe Google News