Subiectul zilei: Alegeri parlamentare 2016. Românii aleg astăzi cine îi vor reprezenta în Parlament


UPDATE 17.25: Tribunalul Bucureşti a decis, duminică seara, plasarea în arest la domiciliu a medicului Gheorghe Burnei.

UPDATE 17.00: Surse citate de News.ro au declarat că medicul Gheorghe Burnei ar fi recunoscut că ar fi folosit oasele unor copii pentru noi transplanturi. Acestea au fost găsite de anchetatori într-un frigider al secţiei de Ortopedie de la  Spitalul „Marie Curie”, în care angajaţii îşi ţineau mâncarea. Rămășițele umane erau ținute într-o pungă, în congelator, iar unele erau vechi și de 5 ani, după cum a constatat și un reprezentant al Agenţie Naţionale de Transplant.

UPDATE 14.55: Chirurgul ortoped ar fi folosit atât dispozitive medicale omologate, cât şi unele create special pentru el, care însă nu erau omologate. Burnei ar fi folosit, la unele intervenţii chirurgicale, fragmente din oase de vită fierte şi bucăţi din filtre de tanc de armată, dar şi şuruburi pe care le lua din comerţ.

UPDATE 14.35: Potrivit surselor citate de News.ro, medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operaţii, dar i-ar fi interna pe copii mult timp, în mod repetat, şi ar fi amânat intervenţiile chirurgicale până când i-ar fi determinat pe părinţii acestora să îi dea bani. În unele situaţii, deşi nu era nevoie de implantarea unor proteze sau dispozitive medicale, medicul le-ar fi spus părinţilor că trebuie făcut implant pentru corectarea unor deficienţe fizice, motivele reale fiind fie să obţină bani pentru acele proteze, fie să facă experimente.

Plicuri cu bani găsite acasă și la spital

UPDATE 14.10: Acuzații grave ies la iveală în dosarul în care chirurgul Gheorghe Burnei este suspectat că ar fi făcut experimente pe pacienții săi minori. Potrivit unor surse citate de Mediafax, martori din rândul celor care au lucrat cu medicul le-ar fi spus procurorilor că Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de Ortopedie a Spitalului Marie Curie, ar fi obișnuit să cumpere de la măcelărie oase de animale pentru a le implata pacienţilor, fără respectarea vreunei proceduri.

Anchetatorii sunt obligați să verifice toate pistele, astfel că se vor cere expertize medicale pentru mai multe intervenţii chirurgicale.

În ceea ce privește acuzațiile de luare de mită, anchetatorii ar fi la găsit la percheziţiile făcute la biroul doctorului de la Spitalul Marie Curie mai multe plicuri ce conțineau echivalentul a aproximativ 7.800 de euro, iar la locuinţa acestuia au găsit în jur de trei mii de euro.

UPDATE 11.12 / 00.05: Şeful secţiei de ortopedie a Spitatului Marie Curie, Gheorghe Burnei, a fost reţinut de procurorii de la Parchetul Capitalei pentru 24 de ore, urmând ca duminică să fie prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE 17.10: Denunţul împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, anunţă Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 „În data de 10 decembrie 2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Serviciului Omoruri – DGPMB. efectuează cinci percheziţii domiciliare, dintre care una la un spital din municipiul Bucureşti”, transmit reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Ei mai arată că dosarul medicului Gheorghe Burnei vizează comiterea a 17 fapte de corupţie.

„Cauza a fost constituită în data de 28 septembrie 2016, ca urmare a unui denunţ, şi vizează la momentul actual săvârşirea a 17 fapte de corupţie, comise în perioada octombrie-noiembrie 2016”, spun procurorii.

UPDATE 16.03:  Anchetatorii au anunțat că au deschis un dosar penal in rem pentru tentativă de omor. Medicul Burnei este acuzat că ar fi pus în pericol viața unui copil, potrivit unei mame, care a depus o plângere la Colegiul Medicilor pe 28 septembrie. Medicul a ajuns în aceste momente la spitalul Marie Curie, însoțit de polițiști, care au efectuat percheziții în casa acestuia.

UPDATE 14.45: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, sâmbătă, că nu ar fi existat nicio sesizare la Colegiul Medicilor din România împotriva chirurgului Gheorghe Burnei.

„Am transmis ieri (vineri, n.r.) o adresă către preşedintele Colegiului Medicilor din România pentru a înţelege dacă au existat plângeri referitor la cazurile profesorului Burnei şi cum au fost ele soluţionate. Din discuţia telefonică pe care am avut-o azi dimineaţă (sâmbătă, n.r.) cu dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor – instituţia care oficial este cea îndreptăţită să evalueze (şi prin asta să prevină) astfel de cazuri -, se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare. Vor reveni cu detalii la începutul săptămânii”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

„Avem aşadar două posibilităţi: fie domnul prof. dr. Burnei are doar o problemă de corupţie (pe care, desigur, trebuie să o lămurească), fie avem o problemă gravă de sistem, de funcţionare şi de încredere în câteva instituţii-cheie”, a adăugat Vlad Voiculescu.

UPDATE 13.05: ”Este vorba de un material biocompatibil, care a fost autorizat de Ministerul Sănătăţii de la acea vreme. (…) Acest material a fost folosit pentru coloana vertebrală, ştiu de la doctori că este un material autorizat, l-am folosit şi noi, la zeci de intervenţii, au rezultate foarte bune, iar cei care au făcut aceste afirmaţii sunt răuvoitori. Acest copil dacă nu ar fi fost operat ar fi avut o situaţie mult mai grea decât este acum”, a declarat chirurgul Gheorghe Burnei pentru Antena 3.

UPDATE 12.15: Purtătorul de cuvânt al Spitalului Marie Curie, Denise Stănescu, a declarat, sâmbătă, că procurorii fac percheziţii doar la etajul al doilea al spitalului, respectiv la Clinica de Ortopodie condusă de Gheorghe Burnei, iar alţi doi medici din echipa acestuia au fost chemaţi de anchetatori pentru a fi audiaţi în calitate de martori. De asemenea, procurorii au sigilat biroul doctorului Burnei.

Doctorul Gheorghe Burnei era de gardă sâmbătă, fiind înlocuit de alt coleg ortoped, a mai spus purtătorul de cuvânt de la „Marie Curie”.

UPDATE 12.05: Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie”, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că nu a primit reclamaţii, nici de la pacienţi, nici de la colegi, împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, audiat de procurori, potrivit unor surse judiciare, pentru luare de mită şi experimente neautorizate pe copii. „Nu am primit nicio reclamaţie de la pacienţi şi nici colegii nu mi-au semnalat nereguli”, a spus Daniel Buzatu.

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, suspectat de luare de mită şi experimente neautorizate pe copii, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie, au declarat, sâmbătă, surse judiciare, pentru News.ro.

UPDATE 11.25: Un număr de 15 plângeri vizând acuzaţii de malpraxis şi luare de mită au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pe numele lui Gheorghe Burnei, au declarat, sâmbătă, surse judiciare, pentru News.ro.

UPDATE 10:15: Astăzi, în ziua în care polițiștii au descins la spitalul Marie Curie din Capitală, se împlinesc și 113 ani de când Marie Curie, om de ştiinţă, a primit, alături de soţul ei Pierre Curie şi de fizicianul Antoine-Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivităţii, devenind prima femeie laureată a acestui premiu.

Poliția a descins în această dimineață la spital, după ce  „Casa Jurnalistului” a publicat un articol care scoate la lumină povestea unei fete care, după mai multe operații făcute de doctorul de la Marie Curie, abia se mai poate ridica din pat. Burnei este audiat în calitate de suspect, însă polițiștii se pare că îl aveau de ceva timp în vizor pentru luare de mită. Percheziții au loc și în alte patru locuri din București, printre care și în locuința medicului.

Totul a început în urmă cu 18 ani, când Emilia Iliescu a aflat că fetița ei, Amira, atunci în vârstă de un an, nu are osul piciorului bine fixat în șold, adică are luxație congenitală.

Agenția Națională a Medicamentului a confirmat că implant ul nu este omologat

Operația e una simplă, potrivit publicației,  osul trebuia potrivit la loc, iar piciorul pus în ghips. Ca să fie totuși sigură că totul va decurge bine, Emilia a căutat cel mai bun medic pentru a-i opera copilul. Așa a ajuns la Gheorghe Burnei, prezentat de multe ori ca fiind un doctor care face minuni, inventator și pionier în medicină, prodecan la universitate, șef în comisii de malpraxis, erou al televiziunilor și al ziarelor. Însă, potrivit investigației făcute de Casa Jurnalistului, medicul nu a urmat calea obișnuită în astfel de cazuri, ci a încercat o inovație: i-a crăpat fetiței bazinul în două și i-a pus un implant din ceramică.

Medicii consultați de jurnaliști au spus că acest implant „nu există în cărțile de ortopedie” și că ”a fost un experiment”. Mai mult, Agenția Națională a Medicamentului a confirmat că acest implant nu e omologat, potrivit publicației menționate. Ancheta a fost documentată timp  de un an și poate fi citită integral pe pagina de internet Casa Jurnalistului.

Gheorghe Burnei, „ortopedul copiilor” ofertat de o clinică din Anglia

Recunoscut drept “ortopedul copiilor”, prof. dr. Gheorghe Burnei a primit în 2010 o ofertă de nerefuzat: să conducă o clinică din Anglia. “Cei de acolo mi-au trimis mai multe scrisori în care creşteau salariul oferit. Ultima ofertă a fost de vreo 65.000 de lire sterline (n.r. – circa 75.000 de euro)”, ne-a mărturisit Burnei. Recunoaşte că a fost tentat să plece, având în vedere banii oferiţi. Totuşi, familia, dar mai ales pacienţii l-au convins să le spună “pas” englezilor. “De când s-a aflat, sute de foşti pacienţi, părinţii lor şi chiar necunoscuţi m-au sunat să mă roage să nu plec. Nu există operaţie în ortopedia pediatrică pe care să nu o pot face alături de echipa mea şi, dacă n-ar exista secţia de la Budimex, mii de copii n-ar avea nici o şansă în ţară. Asta m-a convins să refuz oferta”, ne-a declarat medicul în exclusivitate, imediat ce a trimis răspunsul negativ la clinica britanică.

Citește și: Îi PLĂTEŞTE ca să-i fure meseria!

Urmărește-ne pe Google News