Cuprins:
În acest context, șeful diplomației moldovene avertizează autorităţile ruse să nu permită periclitarea procesului electoral. „Din păcate, avem semnale, inclusiv în spaţiul public, că Federaţia Rusă ar încerca să organizeze transportarea alegătorilor, lucru care este ilegal conform Codului electoral al Republicii Moldova. În cazul în care acest lucru se va confirma, va trebui să luăm măsuri. În dependenţă de situaţia care se va crea, măsurile vor fi impuse de organul electoral”, a declarat Mihai Popşoi, citat de Radio Moldova.
Chișinăul suspectează Moscova că încearcă să pună la îndoială legitimitatea scrutinului
Ulterior, Ministerul de Externe a transmis un comunicat prin care spune că „a luat notă cu preocupare” de informaţiile apărute în spaţiul public despre încercări de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secţiile de vot din Federaţia Rusă.
„Considerăm că scopul acestor încercări este de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia autorităţilor ruse şi oricăror entităţi despre neadmiterea încercărilor de periclitare a procesului electoral prin acţiuni contrare legii şi menite, în mod artificial, să inducă impresia unor aglomeraţii la secţiile de vot din cadrul Ambasadei noastre la Moscova”, a transmis MAE de la Chişinău.
16 secții de votare în România
Iniţial, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să deschidă cinci secţii de votare în Rusia, însă numărul a fost redus la două, la recomandarea Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a Ministerului de Externe, care au spus că nu au posibilitatea de a asigura logistica pentru funcţionarea unor birouri electorale şi în alte trei oraşe ruseşti. Câte două secții de votare vor fi deschise și în alte două țări în care se desfășoară conflicte, și anume Ucraina și Israel.
„Vom depune eforturi susţinute pentru a organiza eficace procesul electoral, dar, cu mare regret, având în vedere situaţia de securitate din aceste trei ţări, nu putem garanta securitatea în afara misiunilor diplomatice”, a explicat Mihai Popşoi.
În schimb, în România vor fi deschise 16 secţii de votare, dintre care trei la Bucureşti. „Autorităţile responsabile ale Republicii Moldova vor asigura bună desfăşurare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional în conformitate cu legislaţia electorală naţională şi standardele internaţionale în materie electorală. Orice încercări de eludare sau încălcare a acestor prevederi vor fi sancţionate corespunzător. Nu vom admite ca buna desfăşurare a alegerilor sau legitimitatea acestor să fie pusă la îndoială”, a avertizat miercuri Ministerul de Externe de la Chişinău.
Alegători moldoveni înregistrați în Rusia fără acordul lor
Potrivit NewsMaker, unii alegători din Republica Moldova ar fi fost înregistraţi, fără acord, pentru a vota în Rusia. Aceştia nu se regăsesc în lista electorală în localităţile unde îşi au domiciliul şi au sesizat Comisia Electorală Centrală.
CEC a descoperit că majoritatea acestor alegători au solicitat să voteze la scrutinul din 20 octombrie în Rusia, însă alegătorii susţin că nu s-au înregistrat în afara ţării şi nici nu intenţionează să ajungă, pe 20 octombrie, în Rusia pentru a vota.
Aceste sesizări, a menţionat preşedinta CEC Angelica Caraman, dau naştere unor bănuieli rezonabile că sistemul de înregistrare prealabilă a fost utilizat cu rea-credinţă. Potrivit şefiei CEC, s-a încercat inducerea în eroare cu privire la numărul real de cetăţeni care s-au înregistrat pentru a vota în Rusia.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 17.10.2024, 20:00
Ia să vedem, votează măcar vreo 50.000 la alea două secții din Rusia?