Reclamanţii susţin că, în timpul mandatului lui Mike Pompeo, CIA a încălcat dreptul la intimitate al respectivilor jurnalişti şi avocaţi americani.

Printre aceştia se află jurnaliştii Charles Glass şi John Goetz, precum și avocatele Margaret Kunstler şi Deborah Hrbek, care l-au reprezentat pe Assange.

În plângere se afirmă că, înaintea vizitei lor la Assange, jurnaliştilor şi avocaţilor respectivi li s-a cerut să predea echipamentele electronice companiei private Undercover Global S.L., care la acea vreme asigura securitatea Ambasadei Ecuadorului la Londra.

„Constituția Statelor Unite îi protejează pe cetățenii americani de excesele guvernului american chiar și atunci când activitățile au loc într-o ambasadă străină, dintr-o țară străină”, a declarat Richard Roth, avocatul principal care îi reprezintă pe reclamanți.

CIA, care a refuzat să comenteze procesul, nu are voie să colecteze informații despre cetățenii americani, deși mai mulți parlamentari au afirmat că agenția deține un depozit secret de date, care include comunicații ale americanilor.

Assange a fost inculpat în SUA în mai 2019 pentru 18 capete de acuzare pentru „spionaj”, în baza unei legi votate în 1917 pentru a împiedica divulgarea de informaţii secrete în timp de război. Autorităţile americane, care consideră că Julian Assange că nu este nici jurnalist, nici editor de presă, îl acuză că a pus în pericol agenţi şi surse militare.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de poliţia britanică în 2019, după ce se refugiase timp de şapte ani în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra.

Foto: EPA

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News