Aceste „incidente de sănătate anormale”, precum sunt descrise în termeni administrativi, se caracterizează prin migrene puternice, vertij sau stări de rău. După ce au apărut la diplomații staționați la Havana – de unde și numele de „sindrom Havana – ele au mai fost semnalate succesiv în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington.

Majoritatea celor 1.000 de cazuri raportate guvernului pot fi explicate prin cauze de mediu, afecțiuni medicale nediagnosticate sau stres, mai degrabă decât o campanie globală susținută de o putere străină, spun oficialii din CIA în studiul preliminar.

CIA continuă ancheta pentru alte aproximativ douăzeci de cazuri care rămân neexplicate. Aceste cazuri, a spus un oficial american informat cu privire la constatări, oferă cea mai mare șansă de a da indicii dacă o putere străină este responsabilă pentru unele dintre incidentele de sănătate inexplicabile care i-au afectat pe diplomații americani și personalul CIA din Havana și Viena.

Ideea că Rusia, China sau Cuba au fost responsabile pentru atacul a sute de diplomați din întreaga lume nu a fost niciodată susținută de nicio dovadă. Dar FBI, Pentagonul și alte agenții americane continuă să investigheze dacă o putere străină a fost implicată într-un număr mai mic de incidente, a spus un oficial american.

Incidentele din Havana care au început în 2016 și unele din Viena în 2021, împreună cu alte incidente individuale, rămân în centrul atenției unor astfel de investigații.

Concluziile preliminare au lăsat multe victime nemulțumite, în special actualii și foștii oficiali care se luptă cu boli cronice de ani fără a primi o explicație clară. Într-un comunicat, un grup de victime a declarat că aceste concluzii ale CIA „nu pot și nu trebuie să fie ultimul cuvânt în această chestiune”. Publicarea constatărilor, au spus victimele, a fost o dezamăgire.

CIA nu a acuzat niciodată Rusia sau o altă putere, dar unii oficiali, în special din Pentagon au spus că sunt de părere că există dovezi ale implicării agențiilor de spionaj ale Moscovei și multe victime au fost de acord. Când directorul CIA, William Burns, a călătorit la Moscova în decembrie pentru a avertiza Rusia împotriva invadării Ucrainei, el a ridicat problema incidentelor de sănătate și a spus că dacă Rusia va fi găsită responsabilă, vor exista consecințe.

Marc Polymeropoulos, un fost ofițer CIA care a suferit simptome ale „sindromului Havana” într-o călătorie la Moscova în 2017, a spus că este esențial să continue investigarea cazurilor care rămân neexplicate. Lăudând eforturile directorului Burns de a îmbunătăți îngrijirea pentru ofițerii răniți, el a adăugat că CIA nu ar trebui să revină la o cultură în care victimele au fost denigrate și concediate.

Oficialii au spus că există un acord în cadrul comunității de informații cu privire la constatarea că majoritatea incidentelor legate de „sindromul Havana” nu au fost opera unei puteri adverse care desfășoară o campanie susținută la nivel global Totuși, încrederea în această evaluare variază în funcție de agenție.

Pe lângă CIA, un grup de experți a analizat informații clasificate despre incidente. Grupul, care și-a prezentat concluziile guvernului, dar încă își finalizează raportul, a explorat tehnologii care ar putea duce, cel puțin teoretic, la raportarea simptomelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News