In parcul Copou din Iasi s-a deschis, zilele trecute, o toaleta publica a carei constructie a costat 300.000 de lei, echivalentul unui apartament cu trei camere, intr-un bloc nou din oras. In prima zi de functionare, aceasta nu a avut nici un ‘client’.
Pentru folosirea WC-ului, care are noua cabine si care va functiona zilnic, nu se percepe taxa de intrare. Suprafata construita a obiectivului este de 80 mp, toaleta este subterana, dotata cu gresie, faianta, centrala termica pe gaz, sistem de aerisire modern si termopane.
300.000 lei
Sunt saraci, dar se respecta! Localnicii din mai multe judete au la dispozitie grupuri sanitare publice, ale caror costuri totale ajung la cateva sute de mii de lei. Locul intai pe podiumul unor asemenea toalete de lux il ocupa cea deschisa recent in Parcul Copou din Iasi: 300.000 de lei. Cu aceasta suma poate fi cumparat un apartament cu trei camere in acelasi oras. WC-uri de lux, in valoare de 200.000 de lei, respectiv 100.000 de lei, au si elevii de la doua scoli din judetele Bacau si Vaslui.
200.000 lei
Pentru toaleta scolii din satul Marasti, comuna Filipeni, s-au cheltuit 200.000 de lei. Grupul sanitar are trei cabine pentru baieti, noua pentru fete si un compartiment comun pentru cadrele didactice si copiii cu handicap locomotor.
In ciuda imensei sume investite, cei 51 de elevi ai scolii, dar si cei trei profesori sunt nevoiti sa mearga tot la WC-ul din curtea institutiei de invatamant. Toaleta noua este inchisa vara, pentru ca, din cauza secetei, nu se pompeaza destula apa in instalatii. Nici iarna nu este mai bine, deoarece, neexistand o sursa de incalzire, tevile ingheata.
100.000 lei
In judetul Vaslui, 20 de scoli au primit fonduri consistente pentru a-si construi sau renova toaletele. In satul Dumbraveni, s-au investit aproape 100.000 de lei.
Cu toate acestea, WC-urile sunt turcesti si mizerabile. O situatie mai putin obisnuita s-a petrecut in comuna Burnesti-Averesti, unde s-au alocat 89.000 de lei pentru ridicarea unui grup sanitar, la o scoala care a fost demolata in toamna anului trecut, fiind in pericol sa se prabuseasca. Noua cladire trebuie sa fie gata anul viitor.