Nu am uitat de ciclonul Boris, însă în prezent există temeri legate de noile fenomene extreme, denumite „Furtuna Ashley”, relatează Adevărul.

Informații despre denumire, dar și la ce ar trebui să ne așteptăm, au fost prezentate de directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, dr. Florinela Georgescu, pentru sursa citată. 

În acest caz este vorba despre pătrunderea în România a unei mase de aer foarte rece, care timp de câteva zile, începând cu acest weekend, își va face simțită prezența. 

„Deasupra Oceanul Atlantic, în apropierea continentului european, există într-adevăr formațiuni ciclonice. Niciuna dintre ele nu se numește Ashley. Aceste formațiuni ciclonice vor evolua cu precipitații spre Europa Centrală. În spatele lor vine o masă de aer foarte rece (sau mult mai rece decât până acum) sau o pătrundere de aer polar, cum a fost în cazul ciclonului Boris, dar fenomenele sunt mai puțin severe decât au fost la Boris”, a explicat dr. Florinela Georgescu. 

Ciclonul este o masă de aer la scară largă care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută, în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică.

Potrivit directorului general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), precipitațiile vor începe în seara de sâmbătă. Episodul se va încheia în noaptea de luni spre marți, perioadă în care va ploua în toată țara. Fenomene extreme au început însă să apară chiar de miercuri noaptea, în jumătatea vestică a țării. ANM a emis coduri portocalii de ploi torențiale și grindină, în mai multe județe, iar în Sălaj gheața a afectat mai multe localități.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Foto-Graiul Sălajului

Județele din sudul țării ar trebui să se aștepte la ploi mai puternice.

În ceea ce privește frontul atmosferic, specialista ANM a explicat că în spatele său intră masa de aer polar sau care este foarte rece, presiunea atmosferică fiind în creștere. 

Denumirea Ashley

De câteva zile, ciclonul Ashley este din ce în ce mai invocat. 

Dr. Florinela Georgescu a explicat pentru Adevărul de unde provine denumirea. O listă de nume a fost stabilită de serviciile meteorologice din Europa. Acestea vor fi date următoarelor furtuni care se vor dezvolta deasupra Oceanului Atlantic, în sezonul rece, influențând Europa. În listă, primul nume este Ashley, așadar, la un moment dat, va exista un ciclon sau anticiclon denumit în acest fel. 

În prezent, cel puțin la momentul vorbirii noastre, numele Ashley nu a fost alocat unei furtuni”, a explicat Florinela Georgescu. 

Urmărește-ne pe Google News