Polonia – cel puțin un mort
Sud-vestul Poloniei a fost cel mai greu afectat, forțând aproximativ 1.600 de oameni din Klodzko să se evacueze.
Autoritățile poloneze au chemat armata să sprijine pompierii copleșiți în operațiuni de salvare. Imaginea este din Stronie Śląskie, Voievodatul Silezia Inferioară, vestul țării, la granița cu Cehia.
Stronie Śląskie tam sytuacja jest nie tyle dynamiczna, ale tragiczna. Woda z całym impetem wdziera się w zabudowania, ulice. Porywa wszystko na swojej drodze! pic.twitter.com/IPIXbQXBwC
— Remiza.pl (@remizacompl) September 15, 2024
Orașul cu 5.000 de locuitori este sub ape, după ce un baraj de pe râul Morava a fost avariat din cauza inundațiilor.
🛑STRONIE ŚLĄSKIE🛑
— jachcy🇵🇱 (@jachcy) September 15, 2024
➡️Stronie Śląskie po pęknięciu tamtejszej tamy‼️ Katastrofa…
⬇️🔁⬇️ #Powodź #Powódź pic.twitter.com/Fz0pHLmTB2
Ministerul Apărării Naționale a raportat că un elicopter Mi-17 a fost trimis pentru a ajuta la evacuare.
Și oraşul polonez Glucholazy a fost inundat, în urma precipitaţiilor abundente aduse de ciclonul Boris, care au crescut nivelul râului Biala Glucholaska, iar digurile care apărau oraşul nu au mai făcut faţă.
Premierul Donald Tusk a declarat că „avem primul deces confirmat prin înec, în regiunea Klodzko”, la granița polono-cehă.
Sâmbătă, autoritățile poloneze au închis punctul de trecere a frontierei Golkowice cu Republica Cehă, după ce un râu i-a inundat malurile, afectând și linia de tren care leagă orașele Prudnik și Nysa.
Cehia – 4 persoane date dispărute
În Cehia, poliția a confirmat că patru persoane sunt date dispărute. Un bărbat a fost măturat de inundații în sud-est, în timp ce trei persoane se aflau într-o mașină când aceasta a fost luată de râu în orașul Lipova-Lazne, sudul țării. Anterior, un baraj s-a spart, inundând orașele și satele din aval.
Peste 260.000 de gospodării sunt fără curent, conform companiilor cehe de energie. Regiunea de est Moravia-Silezia a suferit cea mai gravă întrerupere a curentului, 114.000 de clienți fiind afectați.
Mii de persoane au fost evacuate în regiune. În Krnov, mari părți ale orașului, inclusiv centrul, erau sub apă.
„Nu vom ști amploarea pagubelor până la lumina zilei, dar nu există rapoarte privind răniți sau victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al orașului, Dita Círová.
Așa arată văzut de sus orașul Kolin.
Kolín, respektive hlavně Labe, ze 150 metrové výšky právě teď. Vydržte. 🙏🏻 Už jen pár hodin, dnů, v úterý vysvitne sluníčko a všechny následky odstraníme. Tolik krizí jsme za poslední čtyři roky překonali, velkou vodu taky společně zvládneme. ❤️ pic.twitter.com/J6bcbgaR3W
— Petra Pecková (@PPeckova) September 15, 2024
Râul Opava a crescut de la un metru la aproape cinci metri, fiind în vigoare o alertă de inundații de nivelul al treilea.
Sâmbătă, în al doilea oraș ca mărime, Brno, 180 de pacienți au fost evacuați de la Spitalul Brothers of Mercy în alte unități, potrivit conducerii spitalului.
Potrivit presei locale, pompierii au răspuns la aproape 6.000 de incidente în ultimele trei zile. Aproximativ 40 de tronsoane de cale ferată, în special în zona Jesenicko, sunt închise din cauza inundațiilor.
Un baraj din sudul țării s-a spart, inundând orașe și sate din aval. „Ceea ce vezi aici este mai rău decât în 1997 și nu știu ce se va întâmpla pentru că locuința mea este sub apă și nu știu dacă mă voi întoarce la ea”, a spus Pavel Bily, un locuitor din Lipová-lázne.
Austria – un mort
Un pompier implicat într-o operațiune de salvare în Austria Inferioară a fost ucis, a anunțat duminică vicecancelarul austriac Werner Kogler pe platforma de socializare X.
Autoritățile au declarat că provincia, care înconjoară Viena și se învecinează cu Cehia și Slovacia, este „zonă de dezastru”.
Serviciile feroviare au fost suspendate în estul țării duminică devreme și mai multe linii de metrou au fost închise în Viena, unde râul cu același nume amenința să se reverse.
Pe de altă parte, unele zone din Tirol au fost acoperite de până la un metru de zăpadă, o situație excepțională pentru mijlocul lunii septembrie. În unele masive montane s-a deschis sezonul de schi.
Serviciile de urgență au efectuat aproape 5.000 de intervenții peste noapte în Austria Inferioară, unde inundațiile au prins mulți rezidenți în casele lor.
Pompierii au intervenit de aproximativ 150 de ori la Viena, pentru a curăța drumurile blocate de moloz de furtună și pentru a pompa apa din pivnițe.
România – 6 morți
Ciclonul Boris a lovit România sâmbătă și a provocat inundații în 19 localități din opt județe. Galați e județul cel mai afectat și acolo au murit 6 oameni, o persoană este dată dispărută, alte peste 250 de persoane fiind evacuate.
La Slobozia Conachi, aproximativ 700 de locuințe au fost afectate de viituri, iar imaginile surprinse sunt dramatice.
Slovacia
În satul Radošovce din districtul Skalica, pâraiele revărsate au inundat cel puțin 50 de case. Orașul Stupava din districtul Malacky este inundat.
Regiunea Trnava este sub ape.
Transportul în capitala Bratislava a fost parțial restabilit.
Ungaria
La Budapesta, oficialii au ridicat prognozele pentru creșterea Dunării în a doua jumătate a acestei săptămâni la peste 8,5 metri, aproape de un record de 8,91 m observat în 2013.
„Conform previziunilor, una dintre cele mai mari inundații din ultimii ani se apropie de Budapesta, dar suntem pregătiți să o abordăm”, a declarat primarul Gergely Karácsony.
Republica Moldova
Râul Bâc al capitalei a ieșit din albie, în urma ploilor puternice de sâmbătă, iar mai multe străzi din Chișinău au fost inundate.
În urma ploilor puternice aduse de ciclonul Boris, 13 localități din 3 raioane au rămas fără curent. Totodată, în satul Romanovca s-a rupt digul unui bazin de acumulare.
Gion • 16.09.2024, 13:11
Doamne este strigător la cer asta sa ne fie învățare de minte că am distrus clima oameni buni noi și toate guvernele pentru bani . Întâmplările ăstea ne arată clar natura că cu toată tecnologia de este și ne dăm mari nu ne putem pune cu natura nu avem ce ii face . Așa haideți să fim mai buni cu natura de la guverne că de acolo pleacă distrugerea mare până la omul de rand . Că o să plătim cu vârf și îndesat . Mai lăsați mâncatul de carne de vită fasonatilor . Războaiele guvernelor că e loc pentru toată lumea pe planetă. Musulmani , ortodoxi, credincioși , strâmbi ,orbi ,schopi, homosexuali, lesbiene, etc .. Lăsați planeta in pace egoiștilor.
gavrildragan • 16.09.2024, 06:31
Asta înseamnă să nu respecți natura și să construiești aiurea Va trebui sute de ani să restabilește ordinea lucrurilor!