O „femeie de 81 de ani” a decedat, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei din Austria Inferioară.

Un pompier a murit, de asemenea, duminică, iar luni a fost anunţat decesul a trei bărbaţi, în vârstă de 40-50 de ani, respectiv 70 şi 80 de ani.

Furtuna Boris a provocat moartea a cel puţin 19 persoane în Europa Centrală şi de Est. Pe lângă cele cinci victime din Austria, România a raportat şapte decese, Polonia patru, iar Republica Cehă trei, precum şi opt dispăruţi.

Deşi condiţiile meteorologice dau semne de ameliorare în mai multe zone, solul rămâne saturat, iar râurile continuă să iasă din matcă, ceea ce a determinat autorităţile să solicite prudenţă din partea populaţiei.

În Austria, 26 de sate sunt încă izolate. Odată cu ieşirea soarelui din nori, „descoperim amploarea dezastrului”, a declarat guvernatorul regional Johanna Mikl-Leitner.

În total, 33.000 de intervenţii au fost efectuate de la începutul ploii torenţiale şi al vântului puternic, vineri.

La Viena, patru linii de metrou rămân parţial închise. Şi parcurile din oraş au fost închise, din cauza riscului de cădere a arborilor.

Peste 60.000 de locuințe din Cehia au rămas fără curent electric

În Republica Cehă, peste 60.000 de locuinţe sunt încă private de electricitate, în special în nord-est. Apa din cel mai mare bazin de retenţie din ţară, Rozmberk, situat în sud, a depăşit malurile.

Potrivit experţilor, acestea sunt cele mai grave inundaţii pe care le-a cunoscut regiunea după cele din 2002 care au afectat Praga, Dresda şi Viena.

În lunile următoare sunt aşteptate studii pentru a se stabili dacă aceste inundaţii sunt asociate cu schimbările climatice, a declarat marţi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), ale cărei echipe au fost mobilizate pe teren în ultimele zile.

Însă, „dacă ne uităm cu atenţie, vedem că acest tip de eveniment a crescut în ultimii ani (…) într-o Europă care s-a încălzit la o rată mult mai mare comparativ cu restul lumii”, a explicat Andreas von Weissenberg, şeful Unităţii regionale pentru sănătate, dezastre, crize şi climă în Europa, în cadrul unui briefing de presă obişnuit al ONU.

„Aceste inundaţii au fost descrise drept istorice, ceea ce este adevărat, dar schimbările climatice bulversează lucrurile şi, în curând, am putea vorbi despre o cadenţă anuală”, a avertizat el, făcând apel la alocarea mai multor fonduri pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Furtuna Boris se va întoarce joi în Italia, după ce a trecut pe lângă peninsulă joia trecută, au anunţat marţi meteorologii italieni, citaţi de agenţia ANSA.

Italia este deja în alertă maximă, în special în Emilia-Romagna şi Marche, pentru inundaţiile aşteptate după cele devastatoare care au lovit România, Polonia, Republica Cehă şi Austria, a declarat meteorologul Lorenzo Tedici.

„Marea Adriatică neobişnuit de caldă va alimenta furtunile în Apeninii adriatici începând de joi şi până în weekend”, a spus el. „Ne aşteptăm la mai multe fenomene meteorologice extreme”, a precizat specialistul.

Urmărește-ne pe Google News