”Ciclonul Ophelia nu influențează direct ţara noastră, dar putem spune că vremea frumoasă din Europa vine la pachet cu ce se întâmplă la marginile acestui munte de aer care are o presiune mare şi este greu de dislocat, iar la marginile lui au loc aceste instabilităţi”, a explicat Roxana Bojariu.
Ea a precizat că vânturile care au lovit coasta Irlandei au avut viteze de uragan, chiar dacă sistemul în sine nu este un uragan, ci un ciclon extratropical care a ajuns la intensitate foarte mare.
”Exista o circulaţie de blocaj, pe mare parte din continent, cu manifestări de instabilitate la marginile blocajului”, a mai spus Bojariu.
Specialistul de la ANM a adăugat că pentru Irlanda este una din furtunile cele mai mari din ultimii 50 de ani.
”În 1961, au avut o astfel de furtună, dar locuitorii din Regatul Unit, chiar acum 30 de ani au avut o altă furtună devastatoare, care i-a pus în situații de a fi expuși acestor vânturi puternice, inundațiilor la coastă, dar și precipitațiilor intense”, a mai spus Roxana Bojariu.
Furtuna Ophelia a provocat, luni, moartea a trei persoane în Irlanda, după ce a lovit coasta de vest a țării cu rafale de vânt de până la 150 de kilometri pe oră, care au dus la prăbușirea a numeroși copaci și la întreruperea curentului electric.
Autoritățile din Irlanda au avertizat populația să rămână în locuințe, mai ales că meteorologii au emis alertă cod roșu de vânt puternic, de luni dimineață până marți dimineață, regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork şi Waterford şi cod portocaliu pentru restul ţării.
La Londra și în mai multe zone din Marea Britanie, luni s-a produs un fenomen extrem de rar. Cerul s-a făcut roșu și s-a întunecat în plină zi, atmosferă similară cu cea din timpul unei eclipse, doar că soarele se vedea pe cer foarte roșu.
Furtuna Ophelia, care nu a lovit Anglia în plin, pe traiectoria acesteia aflându-se Irlanda, Irlanda de Nord și Scoția, a adus cu ea nisip saharian și fum de la incendiile din Portugalia. Toate acestea, coroborate cu smogul din Londra, au dus la apariția straniului fenomen.
Un alt fenomen interesant provocat de ciclonul Ophelia a fost valul de aer neobișnuit de cald adus din Spania și din Africa de Nord, motiv pentru care temperaturile au ajuns la peste 20 de grade pe parcursul weekend-ului.
În ciuda asigurărilor date de autorități, londonezii nu s-au simțit confortabil pe parcursul zilei de luni.
”Au fost furtuni mult mai puternice decât asta, cu vânt de 130 km/h, au fost ploi torențiale, fenomene meteo extreme, dar atmosfera încărcată de luni avea ceva deosebit. Era ca și când simțeai că vine apocalipsa, se simțea o apăsare sumbră”, a povestit pentru Libertatea o româncă stabilită în Londra.
Citește și:
Detalii uluitoare. Scrisoarea de adio pe care românca moartă la Londra i-a trimis-o mamei ei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro