Acneea, tenul gras si pilozitatea sunt semne ca ovarele secreta hormoni masculini in cantitate mult mai mare decat ar fi normal. Infertilitatea apare din cauza ca procesul ovulatiei are loc complet dezordonat sau uneori lipseste cu desavarsire. Astfel, sterilitatea este prezenta in cele mai multe cazuri de ovare polichistice, fara a constitui o regula.

40% din pacientele cu acest sindrom sunt supraponderale. Din pacate, obezitatea in sine „ajuta” la dezvoltarea simptomelor mentionate anterior, intretinand o stare de anormalitate hormonala. Diagnosticul de ovare polichistice se pune pe baza simptomelor de mai sus si se confirma de catre ecografie (efectuata cu o sonda introdusa in vagin). Pot ajuta si dozarile hormonale, care vor arata un nivel ridicat al hormonilor androgeni.

Tratamentul vizeaza mai multe directii. Prima ar fi controlul greutatii pe termen lung, deoarece in aceasta boala exista si un risc asociat de a face diabet. Grasimea in exces poate duce si la suferinte cardiocirculatorii, din pricina colesterolului crescut.

Neregularitatea menstruatiilor se rezolva folosind anticonceptionale (estroprogestative sau pilule numai pe baza de progesteron). Tot acestea vor rezolva si problema parului in exces. Problema cea mai ardenta pentru multe femei este sterilitatea. Aceasta este cu atat mai grava cu cat pacienta este mai grasa. Adesea, o simpla pierdere in greutate de 5-10% este suficienta pentru a reporni procesul natural de ovulatie lunara. Cand acest lucru nu se intampla de la sine, medicul va prescrie un tratament de stimulare a ovulatiei, fie pe baza de medicamente, fie prin proceduri paraclinice. Oricare ar fi calea pentru care opteaza medicul si pacienta, tratamentul are o durata: intre 6 si 12 luni, iar rezultatele sunt relativ modeste: 50-60% sanse de succes.

 
 

Urmărește-ne pe Google News