Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi, 6 decembrie, la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine opoziția față de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, invocând numărul mare de migranţi care au ajuns în Austria şi care nu fuseseră înregistraţi anterior în ţările prin care au trecut.
„În cursul anului, au ajuns la graniţele Austriei 110.000 de migranţi ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistraţi. 40% dintre migranţi au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alţi 40% au venit prin Turcia, Bulgaria şi Serbia. O mică parte a ocolit gardul Ungariei de la graniţa cu Serbia şi a ales ruta prin România. Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, aşa că trebuie să trimitem acest semnal de alarmă”, a spus Gerhard Karner.
Datele Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, arată însă că migranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România, potrivit news.ro.
Astfel, în primele 9 luni din 2022 s-a înregistrat o creştere a migraţiei de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, dar în România, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale, arată statisticile oficiale.
Potrivit cifrelor Frontex, migranţii ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele arată că doar o foarte mică parte din migraţia de pe ruta Balcanilor de Vest trece pe la noi.
Austria rămâne fermă împotriva adevării României la Schengen, cu două zile înainte de votul decisiv
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a transmis că rămâne hotărât să folosească dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, din cauza problemei migranților, iar cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat și el, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest din Albania, că împărtășește punctul de vedere al ministrului Karner.
Poziția Vienei are loc în contextul în care guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte a agreat susținerea intrării României în Schengen, iar Parlamentul Suediei a votat și el pentru. Practic, în acest moment, singura țară care se opune oficial este Austria.
Aflat la același summit de la Tirana, președintele Klaus Iohannis a declarat că „nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”.
Următorul moment important privind extinderea spațiului Schengen va fi pe 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE. Atunci se va decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 8 decembrie și unde este nevoie de unanimitate la vot pentru ca România să fie admisă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro