Update: Președintele Klaus Iohannis a criticat dur marți seara într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni diferențele între datele privind rata de infectare în București prezentate de Institutul Național de Sănătăte Publică (INSP), respectiv Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
„E ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. E urgent nevoie de corelarea datelor. Aștept ca guvernul să clarifice de urgență. Nu se poate să trăim cu două statistici diferite”, a declarat Iohannis.
Reacția președintelui apare în condițiile în care în raportul săptămânal privind COVID-19, cu „date raportate până la data de 11.10.2020”, INSP anunță că Bucureștiul are o rata de infectare de 3,11 la mia de locuitori.
Calculul INSP a fost făcut raportat la populația rezidentă în București, adică una de 1.831.447 de persoane, notează HotNews.ro.
La puțin timp însă în bilanțul Grupului de Comunicare Strategică apărea o altă rată de infectare, mai mică. De doar 2,69, sub pragul de 3 la care autorităților ar putea să treacă în scenariul roșu, adică să închidă școlile și să impună carantina. Rata calculată de GCS are în vedere însă un alt număr de locuitori ai Bucureștiului, de 2.151.665 de persoane, adică populația cu domiciliu la 1 ianuarie 2020.
Diferența dintre cele două populații este una foarte importantă, căci de fapt populația rezidentă este cea reprezintă populația unui oraș.
Mai exact, INSP definește „populația după domiciliu” drept „numărul persoanelor cu cetățenie română și domiciliu pe teritoriul României” (sau în București, în acest caz, n.red.) iar aici pot intra și cei plecați în străinătate, dar care au cărți de identitate în Capitală, în timp ce „populația rezidentă” este definită drept „totalitatea persoanelor cu cetățenie română, străini și fără cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României”.
Șefa INSP: Nu vă explicăm noi datele altora!
Libertatea a încercat să obțină explicații de la șefa INSP pe tema diferențelor de calcul între cele două rapoarte.
„INSP calculează cum a făcut-o și până acum. Vă rog să nu mai insistați să vă explice INSP cifrele altora. Ne raportăm la cifrele oficiale. INSP nu inventează cifre”, a declarat șefa INSP, Simona Pârvu, marți, pentru ziarul Libertatea, întrebată de situație.
După aproximativ două ore, raportul săptămânal al INSP a fost modificat. A fost inclusă și o rată de infectare apropiată de cea anunțată de GCS, respectiv de 2,65, tot până pe data de 11 octombrie, una care se raportează la populația de domiciliu, adică la același număr luat în calcul și în metodologia Grupului de Comunicare Strategică, adică de 2.151.665 de persoane.
Cu toate acestea, numerele sunt însă contradictorii. Duminică, adică fix pe aceeași perioadă luată în calcul și de INSP, rata de infectare anunțată de GCS era de 2,52, adică cu 0.13 mai mică.
Prefectul: INSP a făcut e eroare
Autoritățile din București acuză INSP de o eroare, prin vocea prefectului Capitalei. Gheorghe Cojanu a declarat, la finalul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență că Institutul Național de Sănătate Publică „a făcut o eroare, a rectificat”.
„A făcut o eroare, a rectificat (c.n. INSP). Rata pe ziua de astăzi este de 2,69. Vă spunea dna ministru (c.n. Anisie) la o rata de incidență de 3 vom lua măsuri pentru a trece școlile în scenariul roșu”, a spus prefectul Capitalei.