Școala începe peste patru zile și pandemia a schimbat regulile, dar a arătat și mai pregnant problemele, lipsurile și nevoile din sistemul de învățământ. Specialiștii europeni în educație au mai adăugat un semnal de alarmă: România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de elevi care revin unui învățător, cu 19,5, față de 13,6 media în celelalte state membre UE.

”În mod sigur, acest lucru este îngrijorător. Sigur, fiecare părinte își dorește o educație de calitate. Nu poate fi vorba de calitate, atât timp cât factori matematici și de bun-simț sunt încălcați. Precum într-o ciorbă, oricât de gustoasă, am mai adăugat niște polonice de apă. Despre asta este vorba atunci când elevii sunt într-un număr mare”, a spus Viorel Dolha.

El a explicat că 19,5 din raport este media în România și la aceasta s-a ajuns pentru că sunt foarte multe clase cu peste 30 de elevi.

”Asta, în mod clar, face ca să-i vină rândul unui elev să spună ceva, într-o oră, poate câteva secunde. Este deprimant”, a mai spus Viorel Dolha.

În țara noastră, știți că legea nu e decât ca să fie în Monitorul Oficial. În țara noastră, tot timpul au fost praguri. A fost numărul 25 maxim de elevi într-o clasă, acum 22, dar nici vorbă se se respecte asemenea lucru.

Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România:

”Pentru a se putea respecta, este nevoie să fie prevăzut și ce se întâmplă dacă se trece de limita aceea legală și scrisă că ar fi limită, dar la noi nu se întâmplă nimic”, a adăugat Viorel Dolha.

Întrebat de ce în România nu sunt suficienți învățători, acesta a oferit un răspuns tranșant: ”Pentru că nu se dorește lucrul acesta. Nu se dorește, din cauza bugetelor școlilor”.

Referitor la modul în care se vor desfășura orele de curs în condiții de pandemie, acesta a spus că ”nu poate fi vorba de calitate”.

Viorel Dolha a vorbit și despre cât de pregătiți sunt învățătorii să predea online.

”Nu au fost învățați să predea online la nivelul serios și organizat, nu toți. Lucrul acesta trebuia făcut din primăvară, să fie obligatoriu inclusiv ca profesorul care învață să fie testat”, a afirmat Dolha.

Viorel Dolha a avertizat că ar putea exista situații în care cadrele didactice vor fi nevoite să nu respecte măsurile impuse de autorități: „La unele clase, ar putea să fie nevoie ca învățătorul să vină să-i ia mâna copilului sau să-i ia caietul”.

Acesta a precizat că țările din Occident au găsit o soluție pentru astfel de cazuri: „Învățătorul sau profesorul își pune, pe lângă mască, vizieră și se poate apropia de copil”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News