În Europa, pandemia a intrat într-un declin evident, sâmbătă fiind depistate în jur de 300 de noi cazuri în 24 de ore, în țări precum Franța, Italia sau Spania.
Excepție face Rusia, unde nivelul de infectare se menține unul ridicat, cu aproape 10.000 de persoane depistate pozitiv cu COVID.
În Marea Britanie sunt depistate zilnic mai puțin de 2.000 de noi cazuri, dar trendul este unul descrescător.
În schimb, țări din America de Sud și Asia par să fi pierdut controlul în lupta cu noul coronavirus.
Conform worldometers.info, site care monitorizează evoluția pandemiei în timp real, Brazilia a devenit noul focar, numai pe 29 mai depistând 30.102 de noi cazuri de infectări, o cifră-record ce nu a mai fost înregistrată de nici o țară până acum.
În prezent, în Brazilia, o țară cu o populație de 212 milioane de locuitori, guvernatorii statelor încearcă să convingă populația să păstreze distanțarea socială și condițiile de izolare, în timp ce președintele Jair Bolsonaro descurajează măsurile de carantină.
Pe locul al doilea la numărul de infectări zilnice se află Statele Unite, unde se menține ritmul de răspândire al noului coronavirus, cu 23.290 de noi cazuri în ziua de 29 mai.
Situația a început să devină critică și în India, unde numărul zilnic de persoane depistate pozitiv a ajuns la 8.336, același lucru întâmplându-se și în Peru (7.386).
Aceste creșteri de la o zi la alta în țări cu populații mari și sărace din Asia și America de Sud au făcut ca pe 29 și 30 mai să se înregistreze, pe plan mondial, cele mai multe noi cazuri de COVID de la începutul pandemiei și până în prezent, respectiv peste 125.000 la fiecare 24 de ore.
Această creștere se va reflecta peste două săptămâni în statistica deceselor, care acum se află pe o pantă descendentă. Dacă la mijlocul lunii aprilie, când focarul pandemiei se afla în Europa, erau înregistrate în jur de 8.300 de decese pe zi din cauza COVID, sâmbătă, pe plan mondial, au murit 4.800 de persoane.