Cuprins:
Cum scrutinul din noiembrie-decembrie este unul extrem de important, autoritățile din România au pus la punct în cele mai mici detalii organizarea acestor alegeri.
Ministerul Afacerilor Interne trebuie să se ocupe de asigurarea măsurilor de securitate la obiectivul Regia Autonomă Monitorul Oficial pe timpul tipăririi și transportului specimenelor buletinelor de vot, dar și a timbrelor autocolante și a ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”. Evident și asigurarea securității transportului buletinelor de vot.
6.721 de persoane vor alege președintele folosind votul prin corespondență
În sarcina instituțiilor prefectului intră „activitățile privind asigurarea spațiilor necesare depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării”.
În acest sens „au fost întocmite și transmise către primari circulare cu privire la aducerea la cunoștința publică a delimitării şi numerotării secțiilor de votare, precum şi a sediilor acestora”.
Dacă vorbim de sarcinile Ministerului Afacerilor Externe, printre ele regăsim întocmirea listelor „electorale permanente pentru votul prin corespondență și listele electorale permanente din străinătate”.
La alegerile pentru președintele României a rezultat un număr final de 6.721 de cereri validate ca alegător în străinătate prin corespondență pentru alegerile prezidențiale. În acest sens „au fost puse la dispoziția C.N. Poșta Română listele electorale pentru votul prin corespondență”.
Conform unui document aprobat într-o ședință de Guvern se precizează că „la acest moment se află în lucru mai multe materiale de instruire a președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, precum și materiale de informare a alegătorilor”.
- ghidul birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară
- material de prezentare pentru instruirea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora
- material video pentru instruirea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și a locțiitorilor acestora
- instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot prin corespondență
Cifre inedite despre scrutinul pentru alegerea președintelui României
- 19.850.687 de buletine de vot țară, tur I
- 3.025.000 de buletine de vot străinătate, tur I
- 6.721 de bucăți buletine de vot corespondență, turul I+II
- 18.880.096 de timbre autocolante țară, turul I+II
- 2.914.000 de timbre autocolante străinătate, turul I+II
- 94.820 de ștampile cu mențiunea „VOTAT” (9.210 în străinătate)
- 72.147 de persoane admise ca „experți electorali”
- 77.514 persoane active ca operatori de calculator
Rolul celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale
În tot acest timp, inclusiv cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale au misiuni specifice în ceea ce privește organizarea alegerilor.
Unul dintre punctele din documentele publicate de Guvernul României face referire la „dezvoltarea aplicației informatice pentru verificarea dreptului la vot, a aplicației informatice pentru centralizarea datelor din procesele-verbale privind rezultatele alegerilor și a aplicației informatice pentru furnizarea datelor privind prezența la vot și a datelor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării”.
Mai mult „a fost finalizată dezvoltarea formularului web dedicat membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care doresc să îndeplinească și calitatea de membru-operator de calculator” și „sunt în plină desfășurare activitățile de instruire și evaluare a persoanelor care au depus cereri pentru desemnarea ca operator de calculator”.
Cine candidează pentru funcția de președinte al României la alegerile din 2024
- Elena Lasconi – USR
- George Simion – AUR
- Marcel Ciolacu – PSD
- Nicolae Ciucă – PNL
- Kelemen Hunor – UDMR
- Mircea Geoană – independent
- Ana Birchall – independent
- Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
- Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
- Ludovic Orban – Forța Dreptei
- Călin Georgescu – independent
- Cristian Diaconescu – independent
- Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
- Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 04.11.2024, 17:52
Lista cu candidatii la alegeri ,este asa cum este , dar un singur nume ,este foarte periculos ,sa fie votat ,, jeorjica saminonul ,, persoana non-grata si in Rep Moldova ,unde rusofonii si-au ascutit ,,dintii , Acesta gasca , de aur -olacii ,sunt foarte periculosi ptr democratia noastra fragila ,Am vazut ,prin satele noastre si prin orase ,cum isi ,,racoleaza clientii cu vorbe si minciuni populiste adresate persoanelor cu educatie redusa si in varsata !!
dabaca2020 • 04.11.2024, 17:48
Se contrazic ,putin cifrele din articol ; --S-au tiparit peste 20 mil ,buletine ,dar persoane cu drept de vot sunt 19 850 687 !! Interesant ca, a crescut numarul pupulatiei ! Hmm ,cred ca , sunt incluse si cei din diaspora ?? Asa da ! Ca in tara nu mai suntem 19 mil .Posibil
parpalache • 04.11.2024, 09:06
Nedumeriri de„rus”(„rus”pentru ca e contra sluj-ului pentru Ucraina-țara unde 120 de mii de români nu au drepturi- care sa le permita conservarea identitații etnice)!Și care mai e și greu de cap!De ce-daca populația României este de 19 milioane de LOCUITORI(inclusiv nou nascuții) s-au tiparit„peste 22 de milioane de buletine de vot”?! „Numai pentru turul I”?!Cei care dețin monopolul„adevarului”și certificatele de„românism”poa sa dea vreo explicație cinstita- in loc de ștampila de„rus”?!