În cadrul Conferinței pentru reconstrucția Ucrainei, care s-a desfășurat luni și marți la Lugano, în Elveția, oficialii ucraineni au prezentat un plan de redresare postbelică. Premierul Denis Șmihal a declarat că țara sa are nevoie de 750 de miliarde de dolari timp de 10 ani, iar reconstrucția trebuie să înceapă în 2023. „Sursa ar trebui să fie bunurile confiscate Rusiei”, a spus premierul ucrainean.
Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, daunele aduse economiei Ucrainei de către Rusia în cele peste 130 de zile de război sunt de 600 miliarde de dolari. Iar suma crește de la o zi la alta.
Peste 2.000 de localități ocupate de Rusia
Școala de Economie din Kiev, în colaborare cu autoritățile ucrainene, a publicat o serie de date privind distrugerile cauzate de război în Ucraina în cadrul proiectului „Rusia va plăti”. Experții ucraineni colectează, analizează și sistematizează informații despre pierderile materiale ale Ucrainei.
10 regiuni din cele 27 ale Ucrainei au avut de suferit în urma acțiunilor militare. Rusia a ocupat peste 2.000 de localități, iar sute dintre acestea au fost distruse.
Conform sursei citate, armata rusă a distrus 24.000 de kilometri de drumuri. Pentru comparație – lungimea ecuatorului este de circa 40.000.
De asemenea, au fost distruse 350 de poduri care legau diferite regiuni și raioane ale țării. Sute de localități sunt astăzi izolate.
Căi ferate, aeroporturi și porturi maritime distruse
Armata rusă a bombardat 1.600 de obiective de infrastructură feroviară. Au fost afectate 12 aeroporturi, unele dintre ele recent modernizate. Porturile maritime sunt blocate, iar multe nave civile ucrainene au fost scufundate.
105.000 de autovehicule ale civililor au fost distruse, fără luarea în calcul a mașinilor cu numere de înmatriculare străine, potrivit datelor experților de la Kiev.
Aceștia au consemnat totodată 407 cazuri în care a fost afectat patrimoniului cultural al Ucrainei.
900.000 de ucraineni nu mai au case
Agresiunea rusă a lăsat în stradă 900.000 de ucraineni, mai arată raportul.
În patru luni au fost distruse 17.000 de blocuri de locuit și 107.000 de case. Este cu mult mai mult decât s-a construit în ultimii 5 ani pe teritoriul Ucrainei.
Aici se mai adaugă 118 spitale și 215 instituții de învățământ care nu mai există.
Daune materiale de peste 100 de miliarde de dolari
În total, daunele directe asupra infrastructurii Ucrainei se ridică la 103,9 miliarde de dolari, concluzionează raportul experților Școlii de Economie.
Această sumă reprezintă 3 bugete de stat ale Ucrainei pe timp de pace, adică pensii, salarii, investiții, cheltuieli pentru sănătate și modernizare a infrastructurii pentru 36 de luni.
- Începând cu 2019, majoritatea parlamentară pro-prezidențială a susținut inițiativa lui Volodimir Zelenski de a moderniza infrastructura ucraineană. Proiectul a fost numit „Marea construcție”, bucurându-se de susținerea populației. După 2 ani și jumătate de construcții, modernizări și restaurări, pe fondul criticilor din partea opoziției, care solicita consolidarea capacităților de apărare, construirea de rachete și achiziții de armament, armata rusă a distrus multe dintre obiectivele realizate.
3,5 milioane de ucraineni riscă să înghețe de frig la iarnă
Distrugerile cauzate de armata rusă i-ar putea lăsa fără căldură la iarnă pe 3,5 milioane de ucraineni, avertizează experții de la Școala Economică din Kiev.
Sute de centrale termice ale orașelor ucrainene au fost distruse, iar 6 termocentrale mari trebuie reparate urgent.
Volodimir Zelenski a avertizat în iunie că „va fi cea mai grea iarnă din istoria Ucrainei”. Din martie, cea mai mare centrală atomică din Europa, situată în regiunea Zaporojie, este ocupată de Rusia. Moscova amenință că centrala ar putea fi la un moment dat închisă sau deconectată de la rețeaua energetică ucraineană.