In data de 17 august 2000, ziarul Libertatea a publicat un articol despre un cimitir din comuna Frumusani in care au fost ascunse, incepand cu anul 1997, sute de cadavre neidentificate din Bucuresti. Cimitirul a fost deschis fara acte in regula. Practic, el nu exista in mod oficial. Marea majoritate a cadavrelor au fost aduse cu un camion si aruncate claie peste gramada in 11 gropi comune. Deoarece institutiile statului au tacut malc, am reluat aceasta ancheta si am cerut lamuriri. Dupa o verificare preliminara, autoritatile au confirmat ca situatia cimitirului-fantoma este deosebit de grava si ca afacerea s-ar putea sa aiba „trimiteri” catre cercuri foarte inalte.
In toamna anului 1997 asociatia „Fratia”, neinregistrata oficial, care functioneaza in curtea Institutului Medico-Legal „Mina Minovici” (IML), a desertat doua camioane cu morti in 11 gropi din asa-zisul „cimitir al saracilor” din comuna Frumusani, judetul Calarasi. Pe gropi au fost puse cruci cu inscriptia „Neidentificati – 1997”. Seful asociatiei, Constantin Caravelea, autopsier la IML, sustinea ca cele „aproximativ” 200 de cadavre neidentificate au fost aduse de la Facultatea de Medicina din motive umanitar-crestine, dar nu a putut sa ne puna la dispozitie documentele legate de aceste inhumari. Pe langa „neidentificati”, apareau si alte gropi comune cu 3, 4 sau 5 cruci. Pe multe nu scria nimic.
Conform reglementarilor legale, nici un cadavru neidentificat de pe teritoriul Bucurestilor nu poate fi inhumat in alta parte decat la cimitirul Straulesti II, dupa intocmirea unui dosar medico-legal, cu avizul Procuraturii si Politiei. Cadavrele nu se inhumeaza decat de Primaria Capitalei, unul intr-o groapa, cu o tablita pe care se trece numarul dosarului intocmit. De asemenea, pe crucea fiecarui neidentificat trebuie sa figureze numarul aceluiasi dosar. Membrii „Fratiei”, care sunt si salariati ai IML, stiau foarte bine ce prevede legea pentru asemenea cazuri.
In august 2000, profesor doctor Cezar Niculescu, seful catedrei de anatomie a Facultatii „Carol Davila”, ne-a declarat ca din aceasta institutie nu a plecat nici un neidentificat niciodata. De unde provin atat de multe cadavre, care este numarul lor real, de unde au fost ridicate si de ce au fost ascunse in gropi comune la 30 de kilometri departare de Bucuresti, fara stirea institutiilor abilitate? Am indraznit chiar sa ne intrebam daca cei inhumati la Frumusani au rinichi si ochi. Unele surse ne-au spus ca nu prea. Intrebarile noastre nu au primit insa nici un fel de raspuns, ca si cand Libertatea nu s-ar fi tiparit in acea zi.
In ianuarie 2002 am reluat ancheta. Crucile din cimitir au disparut, dar, conform datelor administratorului Tudor Stan, inhumarile au continuat intre 2000 si 2001. Administratorul detine documente privind 30 de nume de decedati, dar in nici unul din cazuri hartiile pentru inhumare nu sunt in regula. Cadavrul bucuresteanului Valentin Ristea, de pilda, a fost adus la Frumusani in data de 19.12.2001. Asa spune Tudor Stan. Conform Oficiului de Stare Civila din sectorul 5, la aceasta ora Valentin Ristea este inca viu. Mai mult, in cimitirul din Frumusani nu exista nici o cruce a lui Valentin Ristea.
Nici la Facultatea de Medicina lucrurile nu sunt clare, deoarece, intre timp, a aparut o lista scrisa de mana cu 81 de decedati care ar fi fost transportati din institutie catre cimitirul fantoma. Nici unul din numele de pe aceasta lista nu se regaseste pe vreun document al administratorului cimitirului, sau pe vreo cruce. Am cerut din nou lamuriri. De data aceasta direct la Guvern.
„Eu am crezut ca e SF ceea ce-mi relatati, dar dupa o investigatie preliminara a Guvernului e clar ca, din pacate, aveti dreptate. Situatia este deosebit de grava. Nu exista un registru al inhumatilor si nici un act oficial despre acest cimitir cu sute de cadavre fara documente. Ma tem ca afacerea duce undeva foarte sus. Am trimis cazul catre Procuratura”, ne-a declarat Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News