Produse în China, consumate în Europa sau SUA și abandonate în Chile, unul dintre cei mai mari importatori de haine second-hand din America Latină. Așa poate fi descris pe scurt circuitul hainelor second-hand, unul care, de multe ori, se încheie în deșertul Atacama.

În acest an, aproximativ 29.000 de tone de îmbrăcăminte uzată au fost aduse în zona de liber schimb din portul Iquique, potrivit directorului general al asociației antreprenorilor locali.

După ca hainele sunt descărcate, 50 de importatori le preiau, sortează și vând cele mai bune piese. Tot ce rămâne ajunge în deșert. Iar de cele mai multe ori se întâmplă că 50% din marfa adusă să fie aruncată.

Zeci de tone de haine, aruncate zilnic în deșert

Potrivit unor estimări, 20 de tone de haine vechi sunt aruncate zilnic în deșertul Atacama. Iar acest lucru se întâmplă de mai bine de un deceniu.

Locuitorii din orașul Alto Hospicio sunt cei afectați direct. În apropiere de locuințele lor, îmbrăcămintea este din când în când incendiată, ceea ce înseamnă un aer greu de respirat.

La ultimul incendiu, pompierii s-au luptat zile întregi să-l stingă, dar muntele de deșeuri a mocnit zile întregi.

O femeie caută haine în grămada aruncată în deșert

Potrivit ofițerului Gărzii de Mediu din Alto Hospicios, Edgar Ortega, orașul abia face față situației. Doar cinci inspectori sunt angajați să-i prindă pe cei care aruncă hainele vechi în deșert. 

Deoarece îmbrăcămintea nu este declarată ca deșeu textil, nu este clar cum am putea elimina importul de mărfuri second-hand. Atât timp cât autoritățile nu rezolvă asta, nu se va schimba situația.

Edgar Ortega:

Ce soluții există

Această situație aparent fără ieșire este un fenomen neașteptat în Chile, unul dintre statele progresiste în America Latină.

În principiu, legea obligă companiile să aibă grijă de gunoiul pe care îl generează, însă acest lucru nu se întâmplă.

De aceea, locuitorii din Alto Hospicio au înființat un grup de lucru cu Ministerul Mediului pentru a include îmbrăcămintea uzată în această lege. Unele companii au început deja să se gândească la cum pot folosi hainele uzate. De exemplu, compania Ecofibr produce material izolator din haine vechi, procesând zilnic trei tone de deșeuri pe zi. 

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News