„În noul proiect, vrem să avem un cuantum de 250 de lei pentru bursele sociale”, a declarat Sorin Cîmpeanu în conferința de presă în care a prezentat rezultatele finale ale Evaluării Naționale.
Ministrul a vorbit despre o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor și despre nevoia de a exista mecanisme legale pentru ca aceia care nu plătesc bursele sociale, pe care trebuie să le primească elevii, să fie sancționați.
„Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită sancţionarea, rapid, a acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul”, a explicat ministrul educației.
„Vom avea și burse pentru încurajarea excelenței, mult mai mari decât până acum. În urmă cu trei ani existau burse de 6 și 8 lei, ridicole, iar acum avem burse de 500 de lei pe lună, care vor fi mărite”, a adăugat Cîmpeanu.
Bursele elevilor au început să fie asigurate din bugetul de stat din anul 2020. Atunci, „bugetul a fost de 270 de milioane de lei, în 2021, de 540 de milioane de lei, plus 105 milioane, la rectificarea bugetară, iar anul acesta avem 1,3 miliarde de lei”, a mai precizat Cîmpeanu.
Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse, pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri.
Sorin Cîmpeanu, ministrul educației: