Ministrul Cîmpeanu își motivează afirmațiile pe faptul că în trecut unii elevi au făcut performanță chiar dacă învățau la școli fără toaletă.

„Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației, e o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai subliniat că autoritățile acționează pentru remedierea acestor deficiențe, astfel încât, dacă acum 3-4 ani erau peste 2.000 școli în situația asta, în urma finanțării acordate de minister vor rămâne doar 100 de școli mici.

„Am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România. Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care îl vom prezenta. Mă angajez să prezentăm mai devreme de sfârșitul anului”, a declarat ministrul.

Cu o zi în urmă, într-o ședință de pregătire a noului an școlar, premierul Nicolae Ciucă a spus că existența școlilor fără toaletă este una din principalele probleme ale sistemului de educație.

„Sunt încă școli care au toaleta în curtea școlii. (…) Putem să ne focalizăm atenția și resursele astfel încât în următorii doi ani să finalizăm această problemă. Nu cred că este nevoie de altceva decât de voință și coordonare cu autoritățile locale”, a precizat prim-ministrul.

Problema toaletelor insalubre din curțile școlilor a făcut și victime. Între 2012 și 2019, cel puțin opt copii au murit în fosele septice în România, iar alți cinci au fost la un pas de moarte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News