Cina cea de Taină, adică aşezarea Sfintei Cuminecături. (Matei 26, 20-30; Marcu 14, 17-31; Luca 22, 14-38; Ioan 13)

„Şi luând pâinea, mulţumind, a frânt şi le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceţi întru pomenirea Mea. Asemenea şi paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea noua, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.”(LUCA 22,19-20)

Așadar, unul dintre cele mai importante momente din Săptămâna Mare a fost ultima cină pe care Iisus a luat-o cu ucenicii săi înainte de a fi prins şi răstignit. Reţinut de istorie ca „cina cea de taină”, momentul are o semnificaţie aparte, fiind cel în care, folosind pâinea şi vinul, Mântuitorul le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit pentru păcatele omenirii.

Evangheliile realatează momentul cinei din seara în care Mântuitorul a fost trădat şi prins, arătându-l pe Iisus cu ucenicii săi în „camera de sus”. Ştiind că până la Învierea Sa, sunt ultimele momente cu cei 12 apostoli, Iisus le dă uceinicilor săi un exemplu de smerenie şi umilinţă, spălându-le fiecăruia picioarele, dându-le o poruncă: “Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi.
A urmat apoi descoperirea trădătorului şi cina în care Mântuitorul le-a arătat ucenicilor săi cum are să fie „frânt” pentru păcatele oamenilor.
„Domnul Isus, în noaptea în care a fost vândut, a luat o pâine. Şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi a zis: «Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea. » Tot astfel, după cină, a luat paharul şi a zis: «Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de câte ori veţi bea din el». Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului până a veni El”, este unul dintre pasajele din Biblie care descrie cum s-a desfăşurat Cina cea de taină.
În urma acesui eveniment, pâinea şi vinul au devenit „trupul şi sângele Mântuitorului”.
„În actul euharistic pâinea şi vinul sunt în mod real elemente care conţin trupul şi sângele Mântuitorului în mod minunat. Sfântul Apostol Pavel, în prima epistolă către Corinteni, atrăgea atenţia comunităţii pe care a constituit-o că paharul pe care îl binecuvântăm şi pâinea pe care o binecuvântăm sunt trupul şi sângele lui Hristos. Face distincţia între mâncarea obişnuită şi elementele euharistice şi subliniază un aspect de moralitate. Şi anume, că înainte de consumarea pâinii şi vinului euharistic trebuie o atitudine pioasă pentru ca elementele euharistice să nu fie pângărite. Noi nu mâncăm trupul unui om şi nu bem sângele unui om. Noi intrăm în comuniune cu Dumnezeu”, a explicat preotul Nicolae Morar, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Teologie de la Universitatea de Vest din Timişoara, pentru adevarul.ro.
Acest eveniment, „Cina cea de taină”, a fost surprins și de artistul Leonardo Da Vinci, în celebra sa pictură murală, adăpostită în biserica Santa Maria delle Grazie, din Milano, fiind una dintre cele mai cunoscute și valoroase lucrări de artă din lume.

Pictura a fost interpretată în fel și chip și mulți matematicieni sau amatori de mistere au descoperit mesaje ascunse pe chipul și în gesturile apostolilor. Dar, mai nou, a apărut și o interpretare aparte, în care ultima masă a lui Iisus este asemuită cu zodiacul. De fapt, zodiacul lui Da Vinci e ascuns în „Cina cea de taină”.

Cina cea de taină transmite numeroase mesaje celor care sunt fascinați de lucrările lui da Vinci și poate fi interpretată din multe puncte de vedere. Dar experții sunt convinși că există câteva secrete ascunse în tablou, pe care marele pictor a vrut să le transmită doar inițiaților. Cine cunoaște interesul lui da Vinci pentru științele oculte și pentru astrologie, poate face analogia cu zodiacul.

În Joia Mare se înroșesc ouăle. Este a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și mai e cunoscută drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa.

Joi seara se ţin Cele 12 Evanghelii, slujbă cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, la care participă femeile. Tot în zona extracarpatică, femeile merg cu o sfoară cu noduri şi se tot desface câte un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei femeile gravide, ca să nască uşor.

Și tot în unele părţi din zona extracarpatică, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaţilor care se spune că vin şi se aşază la streaşină. De aceea, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morţilor.

În unele mânăstiri, la sfârşitul Sfintei Liturghii, există obiceiul ca stareţul să spele picioarele a 12 dintre călugări, în amintirea gestului făcut de Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină. Din Joia Mare până în ziua de Paşti, nu se mai trag clopotele la biserici, ci doar se bate toaca.

Credincioşii participă, tot joi seara, în mod simbolic, la arestarea, judecarea, condamnarea, batjocorirea şi răstignirea Mântuitorului.

Și – pentru că mai e puțin până la Noaptea de Înviere – iată Pastorala de Sfintele Paști 2018. Mesajul de Paște al Patriarhului Daniel.

FOTO: 123rf.com



CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/Ion Lăceanu nu se lasă, după șase decenii de muzică ! ”În serile când nu cânt, mă ia tristețea”



Urmărește-ne pe Google News