Ingrediente: 13 ciuperci mari, pătrunjel, mărar, un căţel de usturoi, 1/4 linguriţă sare, 1/2 linguriţă boia de ardei, 1/2 linguriţă piper, puţin ulei, mujdei pentru servit.
Preparare: se spală ciupercile şi apoi se usucă pe şervete de hârtie. Se scot codiţele. Se aşază 10 ciuperci în tavă cu faţa în jos şi se dau la cuptor la 220 de grade pentru 10 minute. Se scurge sucul lăsat de ciuperci din tavă şi se întorc cu faţa în sus. Se toacă mărunt codiţele împreună cu cele 3 ciuperci păstrate şi se amestecă cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimentele.
Se umplu pălărioarele ciupercilor din tavă cu amestecul de mai sus. Se stropesc cu puţin ulei şi se dau la cuptor la 220 de grade pentru 15 – 20 de minute. Se servesc calde, cu mujdei de usturoi.
Chiftele de pui la cuptor
Ingrediente (pentru 20-30 de bucăţi): 400 g pulpe de pui dezosate (fierte sau coapte), 3 ouă, două linguri de iaurt degresat, 70 g dovlecei, o ceapă mică, 1-2 căţei de usturoi, o felie de pâine, 60 g ardei copţi, sare, piper, mărar, pătrunjel, 2-3 linguri ulei de măsline, mălai + susan (pentru tăvălit).
Preparare: se taie carnea de pui în bucăţele şi se pune în robot. Se adaugă ouăle, iaurtul, dovleceii raşi pe răzătoarea cu găuri mici şi storşi foarte bine, ceapa, usturoiul, pâinea înmuiată în apă, fără coajă şi stoarsă foarte bine, ardeii copţi curăţaţi de coajă, sare, piper, mărar şi pătrunjel după gust. Se mixează 1-2 minute sau până când se obţine o compoziţie omogenă.
Cu mâinile uşor umede, se formează chifteluţele şi se tăvălesc printr-un amestec format din mălai şi susan. Se aşază în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt şi se stropesc cu ulei de măsline. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa 15 minute (7 minute pe o parte şi 7 minute pe cealaltă parte).
Salată tabouleh
Ingrediente: două legături de pătrunjel (o cană de pătrunjel tocat), o roşie mare, 1/2 cană de grâu bulgur, zeama de la o lămâie, o ceapă roşie mică, două linguri ulei de măsline extravirgin, piper, sare, mentă.
Preparare: se pune bulgurul la înmuiat două ore. Apoi se strecoară şi se pune într-un şervet să absoarbă apa. Pătrunjelul se spală şi se taie foarte fin. Ceapa se toacă solzişori. Se scot seminţele de la roşii şi se taie cubuleţe. Se amestecă într-un bol pătrunjelul cu roşiile, bulgurul şi ceapa.
Separat, se prepară dressingul din zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare şi piper şi se toarnă peste salată. La sfârşit se adaugă mentă proaspătă sau 1/2 linguriţă de mentă uscată.
Supă de broccoli
Ingrediente: o ceapă, 500 g broccoli, un morcov, un cartof, două linguri ulei de măsline, 2-3 căţei de usturoi, sare, piper, o ceaşcă de smântână, crutoane pentru servire.
Preparare: se taie broccoli cât mai mărunt. Se pune uleiul la încins, se adaugă usturoiul şi se căleşte vreo 30 de secunde, apoi se pun ceapa şi morcovul tocate mărunt. Se acoperă cu un capac şi se lasă cam 5-6 minute. Se adaugă broccoli, sare şi piper după gust.
Se călesc câteva minute, după care se pun două căni de apă şi cartoful tocat mărunt. Se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se amestecă toată compoziţia cu blenderul. Se adaugă smântâna şi se amestecă bine. Se serveşte cu crutoane.
Sufleu de legume
Ingrediente: 800 g ţelină, 200 g fasole verde (congelată), 2 morcovi, două cepe, o lingură unt, 200 ml lapte, 200 g brânză dulce, 200 g brânză topită, 100 g telemea de vacă, 4 ouă, piper, nucşoară, sare.
Preparare: se curăţă şi se spală legumele. Ţelina se taie în bucăţi mai mici şi se pune la fiert în apă cu sare. Separat, se fierb morcovii şi fasolea. Se scurg legumele fierte, iar după ce s-au răcit, se taie mai mărunt. Ceapa se toacă şi se înăbuşe cu untul topit şi puţină apă. După ce a devenit transparentă se amestecă cu legumele fierte, presărând sare, piper şi nucşoară după gust. Se bat ouăle împreună cu brânza dulce, telemeaua rasă fin, brânza topită şi laptele.
Într- o formă termorezistentă unsă cu unt se aşază amestecul de legume şi se toarnă peste el crema cu brânză. Se introduce în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, pentru 35 de minute. Se serveşte rece, tăiat felii.
Vinete cu quinoa
Ingrediente: 4 vinete mari, 100 g quinoa, 30 g ulei măsline, două cepe medii, o linguriţă rasă chimen pudră, 100 g morcovi, un ardei gras galben, un ardei gras roşu, sare, piper măcinat, 500 g roşii; pentru sosul din tavă: 200 ml bulion, 450 ml apă fiartă; pătrunjel pentru decor.
Preparare: se spală vinetele, se taie pe lungime în două părţi egale şi se scobesc cu ajutorul unei linguri, lăsând grosimea vinetei de 1,5 cm. Se pune sare în interior şi se lasă să stea cu scobitura în jos 20 de minute ca să lase apă. Se şterg apoi cu un şervet de hârtie. Miezul din vinete se toacă mărunt şi se dă deoparte. Se spală bine quinoa cu apă rece. Într-o cratiţă se pune apă la fiert cu puţină sare, iar când dă în clocot se adaugă quinoa. Se pune o parte quinoa şi două părţi de apă. Se lasă la fiert 7-8 minute, după care se opreşte focul şi se mai lasă acoperită încă 10 minute. Se strecoară şi se mai trece printr-un jet de apă rece.
Se pune ulei într-un wok, ceapa tocată şi se căleşte puţin. Se adaugă chimenul şi se mai lasă 30-40 de secunde pentru a elibera aroma. Se pune miezul de vinete, apoi morcovul ras, ardeii tocaţi, sare, piper şi se mai lasă pe foc 5 minute, cu capac. Se adaugă şi roşiile tocate (fără coajă) şi se mai lasă să fiarbă 2-3 minute. Se ia wok-ul de pe foc, se adaugă quinoa şi se amestecă totul. Cu compoziţia obţinută se umplu vinetele. Se pun vinetele umplute într- o tavă mai înaltă, în care se adaugă 450 ml apă fiartă, 200 ml bulion şi sare. Se bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade şi se lasă 45 de minute. Se decorează cu verdeaţă.