Părinții celor doi tineri uciși au povestit pentru Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), al cărui cofondator este jurnalistul român Paul Radu, cum s-a schimbat viața lor.
Libertatea a documentat în urmă cu un an schimbările din societatea slovacă după moartea jurnalistului de investigație care a arătat o altă față a țării din centrul Europei, supranumită până atunci „Dubaiul de pe Dunăre”. Oamenii au ieșit imediat după asasinat în stradă, au schimbat guvernul și a început reformarea sistemului de justiție. Cu toate acestea, nemulțumirile felului în care noul guvern a gestionat pandemia a readus pe scena politică parte dintre personajele legate de sistemul corupt dezvăluit de Jan Kuciak.
În 2020, Marian Kočner a fost achitat în procesul în care era acuzat că a ordonat uciderea tânărului cuplu în septembrie 2020, dar, în urma unui recurs, Curtea Supremă a țării a trimis cazul la un nou proces, care este în curs de desfășurare în prezent, scrie OCCRP.
„Mergem la cimitir în fiecare zi”
După cinci ani rămâne vie durerea a două familii de părinți care s-au trezit luați pe sus de o dramă care a răscolit o țară întreagă. Aceștia continuă să meargă zilnic la mormântul celor doi tineri. „Ne vom gândi mereu la ei. Mergem la cimitir în fiecare zi. Nu poate fi uitat”, a spus Jozef Kuciak, tatăl lui Jan, în interviul pentru OCCRP.
„Oamenii au memoria scurtă. Cum se poate să crească ratingul SMER 9partidul politic aflat la putere la momentul crimelor) după tot ce s-a întâmplat? Personal, nu mă așteptam la schimbări imediate. Nu se poate face peste noapte. Mai ales când ne uităm la relațiile din poliție sau din instanțe. Totul ține de oameni, ei trebuie să se gândească atunci când aleg cine îi va reprezenta”, mai spune tatăl lui Jan despre schimbările care au loc greu într-o societate.
Pe locul casei în care au locuit cei doi tineri se va construi un monument. „Se dorește a fi un monument pentru libertatea de exprimare. Numele lor pot fi sau nu acolo. Dar trebuie să existe și puțină verdeață. Ar trebui să fie un loc atât de relaxant. A fost anunțat un concurs internațional, înscrierile trebuie să se facă până la sfârșitul lunii aprilie. Sunt și eu în juriu”, a povestit tatăl.
Nu mă deranjează dacă oamenii uită crima. Dar nu ar trebui să uite de ce s-a întâmplat. Mai presus de toate, nu ar trebui să permită ca acest lucru să se mai întâmple vreodată.
Jozef Kuciak, tatăl lui Jan Kuciak:
Mama Martinei, Zlata Kusnirova, a acceptat chiar să se implice în politica locală după asasinatul fiicei ei. „Acum sunt membru al consiliului municipal și mă ocup de comisia culturală. Cu toate acestea, am refuzat oferta de a intra în politica mare. Chiar dacă sunt mulți bani, nu este pentru mine”, a povestit aceasta. Femeia s-a întristat când a găsit în mai multe rânduri mormântul Martinei vandalizat. „M-am enervat și am pus un afiș mare în magazinul local, pe care scria că dacă cineva vrea să-mi spună ceva, să vină la mine acasă… Dar vă rog să lăsați mormântul Martinkei în pace, ea nu le-a făcut nimic. Apoi s-a oprit”, a povestit femeia.
Colegii de la publicația Aktuality.sk, deținută de grupul Ringier, au organizat mai multe evenimente în memoria celor doi în această săptămână. Pe 21 februarie, în fața monumentului ridicat în memoria celor doi, ridicat în piața Námestí SNP din Bratislava, a avut loc o ceremonie de depunere de flori la care au participat diplomați, jurnaliști și susținători.