În cei cinci ani de la atentatul de la maratonul din Boston, știința medicală a făcut progrese promițătoare în cazul amputărilor și a membrelor artificiale, în mare parte și datorită lecțiilor învățate de la victime și a fondurilor de cercetare puse la dispoziție ca rezultat al atacului.
Unii dintre cei 17 oameni care și-au pierdut membrele în atentatul din 15 aprilie 2013 ar putea, la fel ca mulți alți amputați, să beneficieze de această evoluție a tehnologiei. Unii dintre ei încă se confruntă cu durere, iar alții au ajuns deja în faza în care trebuie să-și înlocuiască protezele deoarece au depășit termenul de utilizare.
„Experiența colectivă în urma bombardamentelor de la marșonul de la Boston a fost una foarte pozitivă în comunitatea medicală, deoarece a existat o multitudine de discuții și colaborări între chirurgi militari și civili”, a spus dr. Benjamin Potter, șeful secției de ortopedie la Walter Reed National Military Medical Centrul din Maryland, unde au fost tratați trei dintre supraviețuitori atentatului.
De exemplu a fost descoperită o nouă tehnică de amputare a piciorului inferior care păstrează tendoanele care conectează mușchii la os și sunt necesare pentru mișcarea membrelor. Obiectivul cercetătorilor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts este cel de a dezvolta o tehnologie care va traduce semnalele creierului în mișcarea unui picior artificial. În acest fel, persoanele cu membre amputate ar putea într-o zi să ajungă să perceapă senzații prin intermediul protezelor lor.
Marc Fucarile, ultimul supraviețuitor al atacului care a foe externat din spital s-a declarat intrigat de noile tehnologii, mai ales că în ultima perioadă a început să practice din nou sporturile pe caer le iubește, să meargă pe bicicletă, să schieze și să joace baseball.
Avea 39 de ani când a participat la marataon și și-a pierdut piciorul drept în explozie, iar piciorul stâng a fost atât de grav rănit încât, deși medicii au încercat să i-l salveze, a ajuns ca din cauza durerii să fie la un pas de o nouă amputare, scrie AP.
Întrucât proteza pe care o are în prezent se apropie de termenul de expirare și va trebui înlocuită, Marc spune că se gândește serios să apeleze la una dintre noile tehnologii. În prezent, dispozitivele proteice folosite de el ca și de alți supraviețuitori au microprocesoare și senzori care reglează automat membrul și permit mișcări mai naturale.
Fucarile, a cărui picior din fibră de carbon și titan a fost inițial dezvoltat pentru a-i ajuta pe soldații răniți să se întoarcă la luptă, a declarat că proteza lui nu este deloc de lux și toată lumea ar trebui să aibă acces la așa ceva.
Atentatul de la maratonul din Boston a avut loc luni, 15 aprilie 2013, ora locală 14:45, când două bombe au fost detonate în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, statul Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Cele două explozii s-au produs aproape simultan la o distanță 15 – 20 metri una de cealaltă, 3 persoane au decedat, iar alte 183 au fost rănite , din care 17 au fost în stare critică, iar alte 25 în stare gravă.
O a treia explozie a avut loc la Biblioteca J.F. Kennedy din Boston, după aproximativ două ore, dar nu au existat victime. Încă două dispozitive explozive au fost depistate în oraș și au fost dezamorsate, anunță surse din cadrul serviciilor de intervenție
Suspecții au fost doi frați ceceni Tamerlan (26 ani) și Djohar Țarnaev (19 ani). Cel mai mare dintre ei a fost împușcat în timpul unei operațiuni derulate de poliția din Watertown, la 10 km de Boston, și, ulterior, a murit la spital. Al doilea a fost găsit rănit, dar viu într-o barcă în curtea din spate a unei case din suburbia orașului Boston. Acesta a fost condamnat în 15 mai 2015 la moarte, dar pedeapsa nu a fost încă pusă în aplicare.
Citește și: Cine este Aleksandr Kogan, cercetătorul basarabean acuzat de Facebook în scandalul Cambridge Analtytica