“Persoanele care apar în imagini au fost identificate şi s-a stabilit că nu este vorba de presupuşi traficanţi de arme”, se arată într-un comunicat al Parchetului antiterorism şi anti-crimă organizată de la Sarajevo.
“Nu avem încă imaginea completă, dar avem indicii şi mărturii”, a declarat un oficial din poliţie, Vahidin Sahinpasici, într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui, jurnalistul care a realizat materialul este considerat în prezent “suspect”.
Reportajul de 19 minute, filmat cu camera ascunsă și intitulat „Acolo unde Statul Islamic cumpără arme pentru a lovit Europa”, a fost difuzat pe 2 octombrie de postul de televiziune Italia 1.
Jurnalistul italian a susținut că s-a întâlnit cu traficanţi dispuşi să îi vândă mai multe arme, printre care o mitralieră, o puşcă de asalt kalaşnikov, un pistol şi o grenadă. Apoi, ei ar fi trecut graniţa cu Croaţia, stat membru UE.
După apariția materialului, autorităţile bosniace au deschis o anchetă de proporţii pentru a-i descoperi pe traficanţi. Parchetul a conchis ulterior că materialul este fals. “Este vorba de persoane pe care jurnalistul italian le-a plătit pentru a juca în scene simulate”, a afirmat Parchetul, potrivit căruia aceşti suspecţi trăiesc în sărăcie şi consumă droguri.
“Pentru că reportajul respectiv a afectat imaginea Bosniei în materie de luptă împotriva terorismului, autorităţile italiene au fost informate”, se arată într-un comunicat al procurorilor.
Cazul amintește de unul similar din România. Trei români au fost arestați au apărut într-un reportaj realizat de Sky News privind traficul de arme, sub acuzația de săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false. Recent, cei trei au fost plasați sub control judiciar.
Citește și: Reportajul Sky News. Instanța nu mai prelungește arestul preventiv pentru cei trei români
Foto: Arhivă