800 de oameni blocaţi în Buzău

Aproximativ 800 de persoane din comuna buzoiană Mărgăriteşti sunt izolate de sâmbătă, din cauza ninsorilor abundente care au blocat drumurile ce fac legătura cu alte localităţi. Potrivit primarului comunei Mărgăriteşti, Fănel Ungureanu, DJ 203 A era ieri impracticabil din cauza ninsorilor abundente şi a intervenţiei deficitare a firmei care se ocupă de deszăpezire. Din fericire, nu au fost înregistrate urgenţe medicale sau de altă natură.

Zeci de oameni puteau muri pe centura Capitalei

În urmă cu doi ani, cam în aceeaşi perioadă, zeci de oameni rămâneau captivi în maşinile lor pe centura Capitalei. Din cauza ninsorilor abundente, maşinile au fost prinse sub troiene, unde au rămas zeci de ore.
Fără mâncare, fără apă şi cu rezervoarele autoturismelor golite de carburant, oamenii au fost scoşi de sub nămeţii uriaşi, într-un final tensionat, de pompieri militari şi de jandarmi. Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat între localităţile ilfovene Măgurele şi Jilava, unde intervenţia salvatorilor a făcut ca zeci de oameni, printre care şi mulţi copii, să scape de o moarte înfiorătoare. (Cristian Burcioiu)

Ce nu trebuie să-ţi lipsească

Când pleci la drumuri lungi, pune în portbagaj o lopată, un sac cu nisip, cabluri pentru curent şi o pătură. Ceva rezerve de hrană şi apă, dar şi un termos cu ceai cald nu strică niciodată, iar detaliile sunt extrem de importante: de exemplu, încărcătorul auto pentru telefon sau lanţurile pentru roţi nu trebuie să le uiţi acasă.
Dacă se întâmplă să ai în casă o pereche mai veche de ghete, le poţi arunca în portbagaj ca o rezervă. Nu vei rezista prea mult cu picioarele îngheţate.

O ţară blocată


La orice ninsoare, tronsoanele de drum marcate cu roşu pot fi blocate. Doar în vestul României se va mai putea circula fără griji, în rest, orice traseu mai lung de 100 de kilometri este imposibil de parcurs.

O treime din drumuri nu au semnate contractele de deszăpezire

Conform datelor CNADNR, ieri s-a circulat greu pe 72 de drumuri naţionale, plus trei autostrăzi şi câteva zeci de drumuri judeţene, din cauză că pe majoritatea căilor rutiere se depuseseră straturi de “zăpadă frământată” cu grosimi între 1 şi 5 centimetri.
Vă veţi întreba cum de pot îngreuna traficul 5 centimetri de omăt… Răspuns: pentru că nu s-a intervenit deloc împotriva zăpezii pe acele căi rutiere, nici măcar de formă. De ce?
Cu toate că legislaţia din domeniu spune că administratorii de drumuri trebuie să aibă totul pregătit pentru iarnă (utilaje şi materiale) la data 1 noiembrie a fiecărui an, în acest moment mai bine de o treime din căile rutiere ale ţării nu au contracte de deszăpezire semnate.
În Dobrogea, de pildă, licitaţiile sunt programate pentru data de 11 decembrie, în Braşov licitaţia deszăpezirii se va ţine pe 16 decembrie, Argeşul şi Ialomiţa ţin lictaţiile de deszăpezire astăzi etc.
Din experienţa multor ani, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a realizat o hartă căilor rutiere care sunt predispuse la înzăpezire pentru că aşa sunt geografia şi clima zonelor respective. În mod straniu, asemnea drumuri se găsesc în special acolo unde contractele de deszăpezire se fac târziu… (Sorin Golea)

Ei sunt responsabili cu deszăpezirea în Capitală


În Bucureşti, ieri s-au circulat înfiorător. Responsabile cu deszăpezirea sunt firmele de salubrizare, care primesc bani frumoşi de la primării pentru curăţarea carosabilului.
Primăria sectorului 1 ne-a transmis că anul trecut instituţia a plătit 13.430.000 de lei pentru îndepărtarea poleiului, în timp ce tot în 2013 Municipalitatea a dat 1.764.508,88 de lei pentru deszăpezirea din sectorul 5. Ceilalţi edili ţin la secret sumele pe care le dau pentru aceste operaţiuni. (Delia Chilianu)

Cât se cheltuie în ţară

În iarna 2013 – 2014, costurile totale pentru activitatea de deszăpezire pe drumurile naţionale au fost în valoare de 46.290.587 de euro, din care prestaţiile efectuate cu firmele contractante au fost în valoare de 25.982.489 de euro.
Restul, adică aproape jumătate din bani, a reprezentat “subprestaţii”, din care exemplificăm poziţia “alte cheltuieli pentru activitatea de iarnă” (aşa se numeşte!), care au costat 3.128.459 de euro!
Drumurile judeţene, orăşeneşti şi comunale au fost deszăpezite cu bani de la bugetele locale, cheltuielile totale fiind de circa 100 de milioane de euro. (Sorin Golea)

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News