Managera departamentului român al clinicii din Kiev, Lavinia Screnec, a confirmat pentru ziar că certificatele de naștere și actele de călătorie au fost eliberate pe 12 martie, iar părinții au plecat înapoi spre România cu bebelușii lor născuți din mame surogat ucrainene. 

Fotografie din ambulanța care a transportat nou-născuții din Kiev la Cernăuți

Transportul pentru evacuarea copiilor, plătit de un ONG american

Evacuarea copiilor din Kiev și transportul lor la Cernăuți, unde au fost așteptați de părinții lor biologici, s-a realizat cu ajutorul ONG-ului american Refugees Protection International (RPI), prezent de la începutul războiului în Ucraina și în statele vecine. 

ONG-ul a transmis un mesaj prin intermediul contului de Facebook al organizației, în care mulțumește colaborării cu spitalele ucrainene și autoritățile române. 

„O evacuare umanitară a nou-născuților dintr-o clinică de maternitate surogat din orașul Kiev lovit de război, a fost realizată cu succes ieri (11 martie, n.r.) prin colaborarea RPI cu spitalele ucrainene, autoritățile române, foști membri KFOR (forța militară condusă de NATO în Kosovo, n.r.) și părinții români determinați să-și țină copiii în brațe. 

Având în vedere că personalul clinicii fuge din calea războiului și că rezervele de lapte pentru sugari au fost extrem de scăzute, mulțumim echipei de pe ambulanța ucraineană care a salvat acești sugari sub protecția diplomatică română, cu finanțarea RPI. 

În contact cu voluntarii și cu mamele pe tot parcursul procesului, Jennifer Hill (fondatorul ONG-ului RPI, n.r.) a călătorit la granița româno-ucraineană pentru a livra în persoană materiale umanitare și medicale care vor ajunge la Spitalul Regional de Copii din Cernăuți și la numărul tot mai mare de ucraineni strămutați.

Cu sprijinul dumneavoastră, vom face tot ce putem pentru a ajuta la evacuarea copiilor ucraineni spitalizați și vulnerabili și a familiilor acestora.

Speranțele și rugăciunile noastre sunt alături de mamele surogat și de toți civilii loviți de acest război fără milă, inclusiv pacienții și personalul de la maternitatea și spitalul de copii din Mariupol.”

Nou-născuți în subsolul maternității din Kiev

Zeci de alți părinți români așteaptă nașterea copiilor lor la Kiev

În următoarea perioadă urmează să se nască încă 600 de copii, la aceeași clinică din Kiev. Astfel că, 49 de cupluri de români așteaptă ca pruncii lor să vină pe lume din mame surogat care sunt în acest moment prinse în războiul din Ucraina.

Mamele surogat sunt femei care acceptă, în baza unui contract, să nască un copil pentru un cuplu infertil. Ea practic rămâne gravidă și poartă sarcina care provine din gameții donați ai celor doi părinți. După naștere, mama surogat renunță la orice drept asupra copilului născut. 

În România, legea nu permite maternitatea surogat, motiv pentru care cuplurile infertile sau care nu pot duce o sarcină din punct de vedere medical apelează la clinicile specializate din Ucraina, care oferă programe de maternitate surogat. Un pachet de bază începe de la 40.000 de euro. O sumă pe care nu foarte mulți părinți și-o permit, dar totuși mai mică decât prețul clinicilor din SUA, care începe de la o sută de mii de dolari.

Cel puțin 79 de copii au murit

și peste 100 au fost răniți până acum în războiul din Ucraina.

Libertatea a urmărit cazul copiilor născuți din mame surogat la Kiev și aducerea acestora în țară. În capitala ucraineană, mai sunt însă zeci de mame ucrainene care poartă în pântece bebelușii unor părinți români. Momentan autoritățile din România un au o soluție legală pentru ca aceste mame să poată naște pe teritoriul României.

 
 

Urmărește-ne pe Google News