Potrivit unei hotărâri judecătorești, fermierii – patru bărbați și o femeie – au fost găsiți vinovați de extragerea a 19 milioane de metri cubi de apă pentru ferma lor, între 2008 și 2013, lăsând rezervele de apă subterană în „stare precară”.
De asemenea, frații au fost găsiți vinovați de infracțiuni împotriva mediului și de producerea de daune prin „extragerea sistematică și extinsă” a apei care alimentează parcul național Donana, potrivit hotărârii din 18 septembrie.
Inculapții trebuie să plătească, de asemenea, despăgubiri în valoare de două milioane de euro către Autoritatea de Apă Guadalquivir, organismul public responsabil cu gestionarea apei la nivel local. În plus, celor cinci fermieri li s-a interzis să cultive timp de doi ani.
Decizia trebuie confirmată de o instanță superioară
Condamnarea celor cinci fermieri la peste trei ani de închisoare trebuie să fie confirmată de o instanță superioară. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, aceasta va fi prima hotărâre care implică o pedeapsă cu închisoarea pentru captarea ilegală a apei din Donana.
Situl a devenit un simbol al penuriei tot mai mari de apă din Spania și provoacă dezbateri politice aprinse, potrivit ziarului El Pais.
Donana, un ecosistem diversificat de lagune, mlaștini, păduri și dune care se întinde pe 100 000 de hectare, se află pe ruta de migrație anuală a milioane de păsări și găzduiește numeroase specii rare, precum linxul iberic.
UNESCO afirmă că parcul și-ar putea pierde statutul de sit protejat
În ciuda avertismentelor din partea UNESCO și a Comisiei Europene, guvernul regional de dreapta al Andaluziei face presiuni astfel încât să extindă drepturile de folosire a infrastructurii de irigații în apropierea parcului. Un proiect de lege prevede ca undele culturi de fructe de pădure care sunt irigate de puțuri ilegale, să aibă acces la infrastructura de irigații din apropierea parcului.
Proiectul de lege va fi supus votului în următoarele săptămâni și, dacă va fi adoptat, grupurile de mediu spun că acesta poate legitima 1.500 hectare de culturi, punând în pericol viitorul rezervației.
În acest caz, guvernul de stânga al Spaniei a promis că va face apel, în timp ce Unesco a declarat că parcul își poate pierde statutul de sit protejat al patrimoniului mondial.
Proiectul de lege a jucat un rol-cheie în campania politică înaintea scrutinului local din mai și a alegerilor generale din iulie, într-o țară în care 80% din resursele de apă sunt folosite în agricultură, scrie The Guardian.
Donana, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, având o faună bogată, este situată în sudul regiunii Andaluzia.
Spania este cel mai mare exportator de ulei de măsline din lume și cel mai mare producător de fructe și legume din Uniunea Europeană.