Uraganul Milton este unul dintre cele mai puternice fenomene care s-au format peste Oceanul Atlantic în ultimii ani. Centrul Național pentru Uragane a avertizat că Milton va ateriza ca un „fenomen major, extrem de periculos”. Sunt așteptate rafale puternice de până la 145 mph (233 km/h).

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Uraganul Milton a cunoscut o intensificare rapidă

Milton urmează să lovească SUA la nici două săptămâni după ce uraganul Helene a devastat coasta Golfului și a ucis cel puțin 225 de persoane în Florida, Georgia, Carolina de Sud, Tennessee, Virginia și Carolina de Nord.

Pe 5 octombrie, uraganul Milton și-a început viața ca o furtună tropicală în sud-vestul Golfului Mexic. A doua zi, viteza vântului a început să se intensifice rapid, iar până pe 7 octombrie a atins forța necesară pentru a fi inclus în categoria a cincea ca intensitate. Vânturile lui Milton crescuseră de la 80 la 175 mph (129 la 282 km/h) în doar 24 de ore.

Cum se formează uraganul

Uraganele sunt furtuni în formă de vârtej care se formează deasupra oceanelor în zonele tropicale. Pot să aibă un diametru de câteva mii de kilometri și intensitatea lor se măsoară conform scalei Saffir-Simpson, pe cinci niveluri. Uraganelor nu le place uscatul. Au nevoie de apă pentru a supraviețui și de presiune ridicată deasupra lor. Un flux slab sau ceea ce se numește lipsă de vânt vertical contribuie la intensificarea uraganului.

Uraganul Milton s-a format în Golful Mexic, în același timp în care alte două uragane mari se agitau deasupra Atlanticului. Uraganul Leslie și uraganul Kirk au format, alături de Milton, un trio de furtuni pe 6 octombrie.

Uraganele Milton, Leslie și Kirk au format un trio de furtuni pe 6 octombrie

Este neobișnuit să vezi trei furtuni formându-se simultan la sfârșitul sezonului, a subliniat, pe platforma X, meteorologul Philip Klotzbach de la Universitatea de Stat din Colorado.

De fapt, este prima dată când acest număr de uragane a fost văzut simultan peste Atlantic în luna octombrie de când au început înregistrările prin satelit, în 1966.

„Temperatura oceanului din Golful Mexic este la sau aproape de niveluri-record în acest moment și acest lucru oferă uraganelor peste acea regiune o mulțime de combustibil”, spune Joel Hirschi, șeful asociat al modelării sistemelor marine la Centrul Național de Oceanografie (NOC).

Climatologii susțin că Atlanticul de Nord „a avut febră” în ultimul an, iar temperaturile de la suprafața mării în Golful Mexic sunt în prezent mult peste medie.

„Un climat mai cald înseamnă mări mai calde”, spune Hirschi. „Există tot mai multe dovezi că timpul necesar pentru ca și ciclonii tropicali să se intensifice la furtuni puternice de categoria patru sau cinci se reduce pe măsură ce clima se încălzește. Intensificările rapide pe care le-am văzut în Atlantic pentru Beryl, Helene și acum Milton urmează acest model”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News