„La data de 7 februarie, poliţiştii de Imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti – Serviciul Depistări şi Combaterea Şederii şi Muncii Ilegale a Străinilor au introdus în Centrul de Cazare pentru Străinii Luaţi în Custodie Publică Otopeni, până la îndepărtarea de pe teritoriul României, cinci persoane, trei din Siria şi două din Afganistan, care au fost transferate din Germania, respectiv Polonia, în baza Regulamentului Dublin”, au declarat reprezentanţii IGI, potrivit news.ro.
La ieşirea din ţară, pe numele acestora va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Elveției, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, actualizată.
Autoritățile nu au precizat dacă aceștia sunt primii migranți aduși în România ca parte a acordului Air Schengen sau au mai fost aduși și alții.
Ce este Regulamentul Dublin
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a declarat la începutul anului că în declaraţia comună pe care Austria a convenit-o cu România și Bulgaria pentru aderarea parţială la Schengen s-a decis un termen fix până la care migranții din Siria și Afganistan pot fi aduși în România și că este în interesul României ca Regulamentul Dublin să fie respectat, „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
Regulamentul Dublin prevede că prima țară din Uniunea Europeană în care intră un migrant este responsabilă pentru gestionarea cererii sale de azil, iar Predoiu a insistat că România nu acceptă condiţii suplimentare legate de refugiaţii afgani şi sirieni. Mai precis, vom prelua numai migranții pentru care România a fost prima ţară de intrare în UE, aşa cum prevede Regulamentul Dublin.
Condițiile Austriei pentru Air Schengen din martie
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.
Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a imigranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil, dar surse guvernamentale au spus pentru Libertatea că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Taker • 10.02.2024, 20:16
Nu reprezintă mare lucru câțiva musulmani îndoctrinați, problema apare atunci când vor veni cu miile. La afgani le plac atât de mult femeile albe încât de gelozie le îmbracă în burqa și nu le lasă să iasă pe stradă decât însoțite😅
hofer • 10.02.2024, 09:45
Nu rămân migranți in România pentru că în România trebuie să muncească pentru a primi 💰. Ei vor in west unde sa da bani fara să muncești. Mai bine se întorc acasă decât să rămână la noi.