[libgallery id=”1882766″]
UPDATE ora 16.00 Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că nu va semna nicio numire de ministru, pentru două zile, și le transmite miniștrilor din actualul Cabinet să își continue activitatea, până la numirea unui nou Executiv. El a spus că discuţia despre demisiile miniştrilor guvernului Grindeanu este „artificială”.
Întrebat la sosirea la sediul Consiliului European din Bruxelles ce va face cu demisiile miniştrilor care au ajuns deja la Cotroceni, în condiţiile în care mulţi miniştri şi le retrag pentru că vor să asigure interimatul, Iohannis a răspuns: „Am văzut că a apărut o mare discuţie mare despre demisii. Este inutilă. Un ministru este în funcţie până când ori îl eliberez prin decret, ceea ce n-am făcut încă, sau se validează un nou Guvern votat de Parlament şi atunci activitatea vechilor miniştri încetează din oficiu. Deci, toată discuţia este artificială. Cred că este evident pentru toată lumea că n-o să mă apuc să numesc miniştri pentru două zile. Aşa ceva nu se face”.
Totodată, şeful statului a precizat că miniştrii trebuie „să-şi vadă de treabă” până se clarifică situaţia noului Executiv. „Cei care sunt pe funcţie n-au decât să-şi vadă de treabă până când clarificăm chestiunea noului Guvern”, a mai afirmat Iohannis.
UPDATE ora 15.00 Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, joi, că retragerea demisiilor miniştrilor reprezintă’ o tentativă disperată a PSD de a se impune’ în faţa preşedintelui Iohannis, menţionând că miniştrii fac acest gest şi din dorinţa de a rămâne „la butoane” pe perioada următoare.
„Este o tentativă disperată a PSD de a se impune, practic, în faţa preşedintelui Iohannis şi de a crea o situaţie de urgenţă acolo unde Parlamentul, care este forul suveran, a demis Guvernul. În momentul de faţă Guvernul nu mai are nicio legitimitate. A fost demis, ca niciodată, în urma unei moţiuni de cenzură a propriului partid, el nu este susţinut nici de partidele de opoziţie, nici de propriul partid. Suntem într-o situaţie ridicolă, iar aceşti miniştri vin şi-şi smulg demisiile şi spun: eu nu mi-am dat demisia, eu vreau să rămân în continuare la butoane”, a afirmat Alexandrescu, la Parlament.
UPDATE ora 14.15 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu a anunțat, joi, că la secretariatul Guvernului au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiilor de către miniștrii Guvernului Grindeanu. ”Ele nu au obiect”, spune Petrescu, care a citat legea de funcționare a Executivului care spune că o demisie este irevocabilă, din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la depunere, și că nu se poate reveni asupra ei.
”În acest moment, la Cabinetul primului-ministru s-au depus 20 de cereri de retragere a demisiilor din partea membrilor a Guvernului. În total, vorbim de 27 de membri ai Cabinetului, inclusiv Secretarul Geenral al Guvernului. Aceste cereri sunt lipsite de obiect”, a spus Alina Petrescu.
Petrescu a spus că sunt ”demisii tip, textul fiind identic”, iar ele conțin numărul de înregistrare din ziua depunerii acestora. ”Din momentul în care s-a pus un număr de înregistrare, s-a luat act? S-a luat act, ele sunt irevocabile”, a mai expolicat
Alina Petrescu a enumera miniștrii care și-au depus cererile de retragere a demisiilor: Marius, Dunca, Teodor Meleșcanu, Alexandru Petrescu, MirceaăTitus Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstârnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Alexandru Cuc, Gabriel Leș, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Grațiela Leocadia Gavrelescu și Viorel Ștefan.
Cei cinci miniștri care și-au retras demisiile sunt Ana Birchall (ministrul Afacaerilor Europene), Mihai Tudose (ministrul Economiei), Andreea Păstârnac (ministrul pentru Românii de Pretutindeni), Adriana Petcu (ministrul pentru Ape și Păduri) și Sevil Shhaideh (vicepremier și ministrul Dezvoltării).
Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat la sosirea la minister, joi, că şi-a depus demisia în 15 iunie, ceea ce înseamnă că devine irevocabilă în data de 30 iunie, moment de la care începe interimatul. Toader nu a vrut să spună dacă îşi doreşte să fie ministru şi în viitorul Executiv.
Băsescu, despre retragerea demisiilor miniștrilor: Culmea penibilului!
Liderul PMP Traian Băsescu spune că intenţia miniştrilor Guvernului Grindeanu de a-şi retrage demisiile arată că „bunul simţ politic, simţul ridicolului şi al penibilului nu au nicio legătură cu PSD”.
„Culmea penibilului! La moţiune, toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea Guvernului din care făceau parte, urmare a incompetenţei în îndeplinirea programului de guvernare. La scurt timp după căderea Guvernului, Olguţa Vasilescu a anunţat că miniştrii demisionari, dar şi incompetenţi îşi retrag demisiile. Oare cum poţi vota că ai fost un ministru incompetent, care nu şi-a îndeplinit programul, după care să anunţi că vrei să fii din nou ministru? Evident, bunul simţ politic, simţul ridicolului şi al penibilului nu au nicio legătură cu PSD-ul”, a scris joi Traian Băsescu, pe Facebook.
Lia Olguța Vasilescu, ministrul demisionar al Muncii, anunțase încă de miercuri seară că miniștrii își vor retrage demsiile, pentru a asigura interimatul până la formarea noului Guvern. Ea a spus că demisiile miniștrilor „nu au devenit operaționale”, deoarece președintele Iohannis nu a emis un decret în acest sens, probabil pentru că „nu a vrut să arunce cu totul România în aer”.
Pe de altă parte, cecretarul general al Guvernului, Victor Ponta, consideră că o eventuală intenţie a miniştrilor Guvernului Grindeanu de a-şi retrage demisiile ar dovedi „neseriozitate şi incompetenţă”.
Citește și: Coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritate în Parlament. Care sunt calculele, după votul moțiunii de cenzură