Și totuși, există o mulțime de motive pentru a fi vesel, notează BBC. Pe măsură ce pandemia s-a adâncit, cea mai gravă parte a crizei a scos cele mai bune rezultate din omenire.

1. Muncitorii din domeniul sănătății sunt aplaudați la nivel mondial

Medici, asistente și alți angajați din domeniul sănătății au fost pe prima linie a luptei împotriva coronavirusului. Dintre cele peste 500.000 de persoane infectate de virus la nivel global, aproximativ 130.000 s-au recuperat, conform datelor colectate de Universitatea Johns Hopkins. Aceste recuperări pot fi atribuite, în parte, eforturilor eroice ale personalului medical.

Pentru a recunoaște acest lucru, oameni din întreaga lume, inclusiv Italia și Spania, Franța și India, bat din palme pentru a-i saluta. Cel mai recent exemplu s-a întâmplat joi, în Marea Britanie, când oamenii au mers la ușile și ferestrele lor pentru a-i aplauda.

Trendul aplaudării publice a început la jumătatea lunii ianuarie în orașul chinez Wuhan, unde au apărut primele cazuri de coronavirus. Clipurile video de pe rețelele de socializare chineze i-au arătat pe rezidenții care strigau încurajări și cântau din ferestrele apartamentelor noaptea, în efortul de a-și stimula reciproc moralul.

Pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit dincolo de Wuhan, la fel s-a produs și cu  recunoștința. Aplaudatul a devenit global.

2. China și-a relaxat restricțiile

Deocamdată, cel puțin China pare să creadă că a pus sub control urgența coronavirusului. Foarte puține cazuri de domiciliu – cunoscute sub numele de transmitere locală – au fost raportate în ultimele zile. Majoritatea cazurilor sale noi au fost importate..

Aceasta înseamnă că guvernul chinez începe să ușureze unele dintre restricțiile pe care le-a impus pentru a stopa răspândirea virusului.

La 25 martie, provincia Hubei din China a ridicat restricțiile de călătorie pentru persoanele care părăsesc regiunea. Blocarea provinciei Wuhan, care a început în ianuarie, este programată să fie redusă la 8 aprilie.

După cum a raportat corespondentul BBC China, Stephen McDonell, oamenii din capitala chineză, Beijing, au reușit să respire aer curat – și probabil un suspin de ușurare – de asemenea.

Pe măsură ce restricțiile sunt ridicate, există temeri de un al doilea val de infecții în China. Însă, deocamdată, China oa măsuri pentru restabilirea normalității.

Câțiva oameni în costume de protecție discută la o masă în fața unui spital din Wuhan, China FOTO: EPA

3. Italia vede lumină la capătul tunelului

La începutul acestei săptămâni, Agenția de Protecție Civilă din Italia a declarat că țara se află într-o „aparentă fază de stabilizare” a contagiunii. Asta pentru că timp de patru zile consecutive, țara a raportat o scădere a numărului de cazuri noi și decese cauzate de coronavirus.

Miercuri, numărul zilnic de cazuri noi a fost de 3.612, un număr mai mic decât în cele patru zile precedente. Infecțiile au crescut joi și a fost o imagine mixtă vineri, cu un număr mai mic de noi infecții decât joi, dar cea mai mare creștere a deceselor de până acum.

Aceste patru zile de declin, deși firave, au fost percepute ca un motiv de speranță  în Italia, care este cea mai lovită țară din Europa.

Șeful sănătății din Lombardia, cea mai afectată regiune, a declarat că există „lumină la capătul tunelului”.

Foto: EPA

4. Progresul științific continuă

Lumea se bazează pe oamenii de știință pentru a dezvolta un vaccin, astfel încât populația să nu se îmbolnăvească dacă este expusă la virus.

Mai multe vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, cu teste pe oameni deja în curs. Realist, experții spun că un vaccin nu va fi gata timp mai repede de un an sau până în 18 luni.

Dar, pe măsură ce oamenii de știință concurează să găsească un vaccin, se descoperă tot mai multe despre virus.

În această săptămână, de exemplu, au existat rapoarte despre cercetări promițătoare despre codul genetic al virusului. Virușii produc mutații pe măsură ce se reproduc în interiorul celulelor diferitelor gazde, dar în cazul acestui coronavirus (SARS-CoV-2), oamenii de știință au observat puține mutații.

Dacă acesta este cazul, ar putea însemna că un singur vaccin ar oferi cuiva imunitate pentru o lungă perioadă de timp.

„Un virus cu un genom stabil este o veste bună pentru dezvoltarea vaccinului”, a spus profesorul de virologie Stefano Menzo, care studiază virusul.

5. Spiritul comunitar și actele de caritate înfloresc

Deși coronavirusul a ținut oamenii deoparte, comunitățile s-au reunit în timpul necesar. Peste tot în lume, actele de bunătate și solidaritate au ridicat spiritele.

În Marea Britanie, sute de mii de oameni s-au înscris pentru a se alătura armatei voluntare a NHS (Sistemul Național de Sănătate), depășind ținta de recrutare a guvernului. Stephen Powis, directorul medical al NHS Anglia, a declarat că au existat „focare de altruism” și că a fost „încurcat” de răspunsul voluntarilor.

15 cântăreţi au susţinut un concert live la un cămin de bătrâni din Reykjavik Foto: mbl.is

În Spania, o pledoarie online a unui medic pentru scrisori adresate celor care au fost spitalizați de coronavirus a primit un răspuns copleșitor. Zeci de mii de scrisori au fost trimise, a informat El Pais.

Și pentru a se conecta între ei, oamenii și-au pus imagini cu curcubee în ferestrele lor și în balcoanele lor, într-un semn colorat de optimism.

Urmărește-ne pe Google News