Procurorul Karim Kahn a declarat că sesizarea a venit din partea următoarelor state: Africa de Sud, Bangladesh, Bolivia, Comore și Djibouti. Africa de Sud a transmis că solicitarea a fost făcută „pentru a se asigura că CPI acordă o atenție urgentă situației grave din Palestina”.

CPI are deja o anchetă în curs de desfășurare privind „situația din statul Palestina” pentru presupuse crime de război comise începând din 13 iunie 2014.

Luna trecută, Kahn a afirmat că biroul său are jurisdicție atât asupra asaltului Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie, cât și asupra oricăror crime comise ca parte a ripostei Israelului, inclusiv asupra bombardamentelor din Fâșia Gaza.

Deoarece o anchetă este deja în derulare, cererea de vineri va avea un impact practic limitat, notează Reuters.

Într-un comunicat, biroul procurorului a afirmat că a „colectat până în prezent un volum semnificativ de informații și dovezi” privind crimele comise în teritoriile palestiniene și, de asemenea, cele comise de palestinieni.

Israelul nu este membru al CPI și nu îi recunoaște jurisdicția.

CPI poate investiga cetățeni ai statelor nemembre în anumite circumstanțe, inclusiv atunci când se presupune că au fost comise crime pe teritoriile statelor membre. Teritoriile palestiniene sunt incluse pe lista membrilor CPI din 2015.

Instanță de ultimă soluție, CPI urmărește în justiție persoane pentru presupuse fapte penale atunci când cele 124 de state membre ale sale nu doresc sau nu pot să se judece singure.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

 
 

Urmărește-ne pe Google News