Decesele s-au produs după ce o mică ambarcațiune, cu 112 oameni la bord, a pornit să traverseze una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, iar panica i-a cuprins pe pasageri, nu departe de țărm.
Salvatorii au reușit să recupereze 49 de persoane, dintre care patru au fost transportate la spital, dar altele au rămas pe vas, hotărâte să ajungă în Marea Britanie.
Paza de coastă franceză desfășoară în continuare operațiuni de căutare a supraviețuitorilor.
At least five migrants, including a child, died overnight trying to cross the Channel from France to Britain on their overcrowded small boat, local authorities said | Read more: https://t.co/QGKd1y4om6 pic.twitter.com/NBOun7ZzFa
— RTÉ News (@rtenews) April 23, 2024
„O tragedie a avut loc pe o ambarcațiune supraîncărcată cu migranți în această dimineață. Deplângem moartea a cinci persoane: o fetiță de șapte ani, o femeie și trei bărbați”, a declarat presei prefectul local Jacques Billant.
„Motorul s-a oprit la câteva sute de metri de țărm și mai multe persoane au căzut în apă”, a precizat Billant.
Paza de coastă a precizat că 58 de persoane au rămas la bordul ambarcațiunii.
„Ei nu au vrut să fie aduși la țărm, au reușit să repornească motorul și s-au îndreptat spre Marea Britanie”, a mai spus Billant.
Ambarcațiunea plecase din Wimereux, o localitate situată la aproximativ 32 km sud-vest de portul francez Calais.
Peste 6.000 de persoane au ajuns în Marea Britanie în acest an cu ajutorul unor ambarcațiuni mici și supraîncărcate – de obicei bărci gonflabile fragile – care riscă să fie înghițite de valuri în timp ce încearcă să ajungă pe țărmurile britanice.
Zeci de mii de persoane au făcut acest tip de călătorie începând din 2018, iar Marea Britanie încearcă de doi ani încercând să depășească opoziția față de o controversată politică de trimitere a solicitanților de azil în Rwanda, prin care speră că va descuraja astfel migranții să mai încerce astfel de traversări.
Premierul britanic Sunak vorbește despre „compasiune”
Parlamentul britanic a adoptat în cele din urmă, peste noapte, o legislație care să permită deportările, iar premierul Rishi Sunak a declarat că se așteaptă ca primele zboruri să decoleze în 10-12 săptămâni, ceea ce va da timp pentru rezolvarea altor provocări legale venite din partea organizațiilor umanitare, a militanților și a sindicatelor.
Organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor omului și alți critici spun că această politică este inumană, dar Sunak le-a spus marți reporterilor că guvernul a acționat din „compasiune”, dorind să împiedice traficanții de persoane să aducă persoanele vulnerabile în largul mării.
„Ei înghesuie din ce în ce mai mulți oameni în aceste bărci nepotrivite, ați văzut o creștere enormă a numărului de persoane în ultimii ani”, a spus el. „Asta este ceea ce se întâmplă în mod tragic”, a adăugat premierul britanic.
Mai multe ambarcațiuni ale forțelor britanice de frontieră au fost văzute marți sosind la Dover, în sudul Angliei, transportând grupuri mari de migranți.
Un martor al agenției Reuters a estimat că aproximativ 200 de persoane despre care se crede că sunt migranți au debarcat marți la Dover – la aproximativ 42 de kilometri, peste apă, de Calais.
Nu este clar dacă migranții de pe barca implicată în incidentul de la Wimereux se aflau printre aceștia.
În cadrul politicii privind Rwanda, orice persoană care ajunge ilegal în Marea Britanie după 1 ianuarie 2022 va fi trimisă în această țară africană, adică la o distanță de aproximativ 6.400 de kilometri. Peste 50.000 de oameni au sosit în Marea Britanie după această dată, potrivit cifrelor oficiale.
Militanții spun că politicile de descurajare pur și simplu nu au șanse să funcționeze.
„Știu că, atunci când fugi pentru a-ți salva viața, nici măcar riscul de a muri nu te poate opri din încercarea de a ajunge într-o zonă sigură”, a declarat Kolbassia Haoussou, reprezentant al organizației Freedom from Torture, cu sediul în Marea Britanie.
Primarul din Wimereux, Jean-Luc Dubaele, a spus că migranții ar putea în continuare să obțină locuri de muncă în Marea Britanie, ceea ce face ca aceasta să fie o destinație atractivă indiferent de situație.
„Englezii sunt responsabili pentru această situație”, a afirmat edilul.
Primul zbor de deportare către Rwanda, în iunie 2022, a fost blocat de judecătorii europeni. Curtea Supremă a Marii Britanii a menținut apoi o hotărâre potrivit căreia măsura este ilegală, deoarece migranții care urmează să fie trimiși înapoi în țările lor de origine sau în alte țări riscă să fie maltratați.
Foto: Profimedia Images