• Bacteristan este o serie de investigații jurnalistice, începută în aprilie 2016, după incendiul de la Colectiv, care probează, cu documente venite de la personalul medical, infecțiile nosocomiale subraportate de spitalele noastre.
  • Pe 21 decembrie 2020, Libertatea a publicat cazul unui bărbat de 49 de ani care a murit după ce se negativase la Covid și luase cinci infecții asociate actului medical.
  • Primul episod din noul an, Bacteristan 2021, a fost publicat pe 2 ianuarie 2021 și a expus cum 14 oameni s-au infectat cu nosocomiale în secția ATI 1 a Spitalului Militar Central, dintre care 12 decedaseră până la momentul tipăririi ziarului.
  • Astăzi, 4 ianuarie 2021, publicăm cazurile oamenilor bolnavi de Covid care au murit infectați cu germeni multirezistenți, luați în clinica militară nouă, montată în martie anului trecut pentru a crește capacitatea medicală și pentru a preveni infecțiile instalate de multă vreme în vechile secții ATI.

Noul campus medico-militar Covid al Spitalului Militar Central a fost amplasat în curtea Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni și a fost inaugurat în prezența premierului Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis, pe 28 martie 2020.

Îmbrăcat într-o geacă de piele de stil pilot militar, cu stema țării pe ea, șeful statului a făcut apoi o declarație.

Klaus Iohannis, în timpul vizitei din 28 martie 2020

„Tocmai am vizitat acest spital, care, în timp record, a fost asamblat aici, în această locație, un spital militar care este pregătit să primească pacienții care vor fi trimiși aici cu simptome de COVID-19. Este impresionant ce au reușit militarii și cu personalul medical militar să realizeze în puține zile. Am vizitat toate secțiile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcțiune, dar este gata pregătit și în următoarele ore va primi toate acreditările și va intra în funcțiune. Iată, deci, că suntem pregătiți. România este pregătită pentru a face față cât se poate de bine acestei epidemii”.

Managerul Spitalului Militar Central (SMC), care a asamblat, dotat și emis regulile pentru acest nou spital, este generalul Florentina Radu, același manager de pe vremea când spitalul trimitea răniții de la Colectiv infectați cu germeni nosocomiali la Spitalul Militar din Bruxelles, fără să anunțe medicii belgieni că pacienții sunt infectați.

Cum a ajuns un spital nou ridicat să fie contaminat cu germeni

De-a lungul pandemiei, spitalul ROL 2 de la Otopeni a mai trecut printr-un proces de modernizare și refacere a circuitelor medicale, lucrări desfășurate în luna iulie. 

S-au îmbunătățit pavilioanele pentru pacienți și secția de Anestezie Terapie-Intensivă, care are 23 de paturi.

„Aici, ca și în celelalte spații din oraș ale Spitalului Militar Central, întotdeauna în epicrizele pacienților (n.r. epicriza este unul dintre documentele medicale care descriu notațiile medicilor asupra stării și tratamentului) sunt menționate doar bronhopneumonii nespecifice, deși există analize de microbiologie ce identifică germenii ce au declanșat infecțiile. Niciodată nu sunt trecute în dosarele medicale”, au mărturisit surse din personalul medical.

Medicii militari au declarat pentru Libertatea, sub protecția confidențialității, că noua clinică ROL 2, care funcționează ca secția externă ATI/COVID a SMC, a ajuns să fie contaminată cu bacterii multirezistente la tratamentele cu antibiotice.

Potrivit personalului medical, acești germenii reduc drastic șansele de recuperare a bolnavilor. „Pacienții se negativează la COVID, dar se suprainfectează cu bacterii agresive, fatale”.

Ca și în celelalte cazuri, Libertatea a decis să anonimizeze documentele medicale, fiind informații confidențiale, dar care sunt de interes public.

Pacient 1 – decedat

V.M.L. – 61 de ani – Proteus Mirabilis în aspirat bronșic prelevat pe 9 noiembrie – tratament cu Meronem. „Se decide inițierea antibioterapiei profilactice adoptate la profilul epidemiologic al secției”, scrie în epicriza pacientului. „Se declară EXITUS în data de 11 noiembrie 2020”

Pacient 2 – decedat

84 de ani – Pseudomonas Aeruginosa în aspirat bronșic prelevat pe 3 noiembrie – tratament cu Meronem. „Bronhopneumonie, sepsis nespecific. Se declară EXITUS în data de 14 noiembrie”, scrie în epicriza pacientului.

Pacient 3 – decedat

58 de ani – Acinetobacter Baumanii în aspiratul bronșic prelevat pe 3 noiembrie. „Bronhopneumonie nespecifică, se declară EXITUS în data de 13 noiembrie”, este scris în epicriza pacientului.

Pacient 4 – decedat

68 de ani – Acinetobacter Baumanii și Candida Albicans în aspiratul bronșic prelevat pe 9 noiembrie, Klebsiella Pneumonicae în hemocultura din 10 noiembrie. „Bronhopneunomie nespecifică”, diagnosticul din fișa medicală. Deces înregistrat pe 18 noiembrie.

Pacient 5 – decedat

71 de ani – Acinetobacter Baumanii în sonda de intubație și Pseudomonas Aeruginosa în hemocultură, ambele analize prelucrate pe 18 noiembrie. Pacienta a decedat 5 zile mai târziu.

Medic: nu echipamentul nou, ci respectarea regulilor face diferența

„Providencia, Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas sunt germenii multirezistenți care sunt identificați cel mai des în probele prelevate de la pacienții intubați. Sunt cei care declanșează suprainfecții pulmonare care sunt fatale unor bolnavi care sunt răscoliți deja de infecția cu noul coronavirus”, au explicat sursele militare pentru public.

Chiar dacă secția ATI ROL 2 a fost renovată la începutul lui 2020, susțin acestea, nu reprezintă o garanție dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție a infecțiilor asociate actului medical.

Nu contează, de unul singur, echipamentul nou. Imediat, echipamentul nou poate fi colonizat cu germeni multirezistenți. Contează organizarea, procedurile, circuitele și respectarea protocoalelor.

Medic militar:

Cauzele infecțiilor din perspectiva medicilor militari

În opinia medicilor militari consultați de Libertatea, „și fără pretenția de a fi exaustivi, poate sunt lucruri pe care nu le vedem”, există 4 motive principale ce stau la baza apariției infecțiilor nosocomiale la pacienții internați în secțiile de Terapie Intensivă 1 din Spitalul Militar și în noul spital de campanie ROL 2, secții pe care ei le cunosc bine:

  1. „Folosirea intempestivă a antibioticelor cu spectru larg de ultimă generație cu scop profilactic selectează germeni multirezistenți”.
  2. „Lipsa în Terapiile Intensive a unor circuite funcționale care să permită izolarea pacienților și deplasarea strictă a personalului”
  3. „Personal medical incompetent, care nu cunoaște și nu aplică măsuri stricte de asepsie si antisepsie. Un exemplu, nu lucrează steril: ating sonda de intubație de cearceaf”.
  4. „Nedeclararea de către conducere a infecțiilor nosocomiale și implicit lipsa măsurilor de izolare, curățenie și chiar închiderea temporară a secției pentru măsuri specifice”.

Mortalitatea pacienților cu Covid intubați e de peste 90%

„Personal epuizat sau fără experiență, adus din alte specialități ori nou angajat neinstruit crește riscul de IAAM”, completează medicii militari, care consideră că, în România,  „singurele Terapii Intensive sigure sunt cele care deservesc chirurgia de transplant sau chirurgia cardiovasculară. Ne referim la acele secții ATI ce funcționează în institute, nu în spitale”.

„Prezența mai multor pacienți cu infecții nosocomiale care nu pot fi izolați din motive de spațiu impune oprirea internării altor pacienți pentru a permite cât mai urgent oprirea activității pentru dezinfecție”, spun ei. 

Cât timp nu se vor lua aceste măsuri nu vom reuși să salvăm aproape pe nimeni dintre pacienții critici de Covid și vom continua să avem mortalitate de 95-99% în ATI la pacienții intubați.

Medic militar din Spitalul Militar Central:

Trei dintre buletinele medicale care evidențiază infecțiile nosocomiale:

Urmărește-ne pe Google News