Un avion Spartan al Armatei a decolat în jurul orei 15:00 pentru a a transfera cinci pacienți cu COVID-19, aflați în stare gravă. Pacienții preluați în prima cursă a aeronavei C27J Spartan vor fi preluați de pe aeroporturile Bacău și Iași, transmite Ministerul Apărării.
Trei din pacienţii de la Terapie Intensivă vor fi internați la spitalele din Iași și ceilalți doi la Bacău.
„În cursul zilei de astăzi alți cinci pacienți ATI vor veni de la București spre Iași, și doi dintre ei vor fi preluați în secția de ATI de la Lețcani”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale.
După cei cinci pacienți, alți zece urmează să fie transferați la spitale din regiunea Moldovei.
„Următoarele zboruri vor fi planificate în perioada imediat următoare. Transportul pacienților de la unitățile spitalicești către aeroport se realizează cu trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov”, transmite Ministerul Apărării.
Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.
Ludovic Orban, despre transferul pacienţilor de la Bucureşti
Întrebat de această situație, premierul Ludovic Orban susţine că „obligaţia noastră este să identificăm locuri pentru pacienţi pentru a putea fi trataţi”.
Cel mai probabil, s-a luat decizia pentru că este posibil să nu mai fie locuri libere la secţiile de ATI ale spitalelor implicate în prima linie în Bucureşti. Obligaţia noastră este ca pentru toţi pacienţii care au nevoie de tratament în secţiile ATI să identificăm locuri pentru a putea fi trataţi.
Ludovic Orban:
Imbri: La Babeș putem primi pacienți, dar la ATI nu
Managerul Institutului Victor Babeș din București, Emilian Imbri, spune că la institutul pe care îl coordonează sunt ocupate toate cele nouă paturi de la ATI, situație care era previzibilă.
„La Babeș putem primi pacienți, dar la ATI nu. Acum două zile, a trebuit să cerem și am obținut transferul unei paciente pentru care nu era loc liber în Babeș, a ajuns la ATI Craiova în stare bună, în prezent, starea ei este echilibrată. Nu avem foarte des astfel de situații, până acum nu avut probleme pe care să nu le rezolvăm în București”, a explicat Imbri la Digi24.
Managerul Institutului Victor Babeș din București a precizat că de 2 – 3 săptămâni au fost mai multe cazuri care s-au agravat și au avut nevoie de mai multe zile de spitalizare.
Din aceste cazuri, un procent ajunge la ATI, nu mai putem face rulajul ca acum câteva săptămâni, când știam că după câteva zile se puteau externa pacienții. Din acest motiv s-a aglomerat ATI și este dificil, deoarece acești pacienți pot sta până la trei săptămâni.
Emilian Imbri:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro