Toți cei cinci pacienți COVID cu tulpina nouă au peste 50 de ani. Trei dintre ei sunt din localitatea Havârna, unul e din comuna Suliţa, iar unul, din municipiul Dorohoi.
„Este vorba despre 3 persoane care fac parte dintr-un focar, și anume un bărbat în vârstă de 79 de ani și două femei în vârstă de 84 de ani și, respectiv, 78 de ani, ultima dintre acestea fiind contact cu o persoană revenită de curând din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Un alt caz reprezintă o femeie în vârstă de 52 ani, care provine dintr-un alt focar depistat în județ. Al cincilea caz reprezintă un bărbat în vârstă de 60 ani, a cărui sursă este necunoscută”, a transmis, miercuri, ministerul Sănătății.
În cazul celui de-al cincilea pacient, un bărbat în vârstă de 60 ani din Dorohoi, autoritățile transmit că acesta prezintă o formă mai agresivă a SARS-COV-2, ”o mutație a virusului, asemănătoare tulpinei britanice”.
„Pe testul PCR se arăta un grad de amplificare foarte mare, ceea ce ne-a dus la suspiciunea că ar fi o tulpină mai agresivă, mai contagioasă. Azi am primit rezultatele, toate trei cazurile de la Havârna sunt pozitive pentru tulpina britanică, cazul de la Sulița la fel, iar cazul de la Dorohoi prezintă o mutație a virusului, asemănătoare tulpinei britanice. Dar așteptăm noi clarificări de la Suceava, pe cazul de la Dorohoi”, a transmis Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani pentru Ziarul Botoșăneanul.
Analizele au fost efectuate de Laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, iar pacienții se află în izolare.
Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică a declarat pentru Libertatea că în cazul celui de-al cincilea pacient mutația nu are o importanță epidemiologică.
„Mutația nu atrage după sine niște efecte în severitate, în răspândire.”, a mai precizat aceasta.
„Zonele respective sunt monitorizate de DSP, situația a fost raportată către Institutul Național de Sănătate Publică iar dacă va fi necesar vom trimite și alte probe spre analiză laboratorului din Suceava”, a precizat medicul Monica Adăscăliței pentru Știri Botoșani.
Până în prezent pe teritoriul României au fost depistate 64 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK.
Primul caz de infectare cu varianta britanică a SARS-CoV-2 a apărut în România la începutul lunii ianuarie, în Giurgiu, la o tânără care nu a călătorit în străinătate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro