Puțini se mai gândesc la concedii în această perioadă în care multe țări fie interzic intrarea, fie impun carantină de două săptămâni, fie cer măcar un test COVID negativ. Există însă și locuri în care încă se poate circula liber, tot așa cum există nevoi urgente de deplasare care nu pot fi amânate: pentru muncă, studii, intervenții medicale sau poate pentru vizita la rude și prieteni pe care nu i-ai mai văzut de multă vreme.

Orice călătorie care durează mai mult de o săptămână vine adesea cu un cost ascuns de ordinul sutelor de lei, legat de costul accesului la bani: fie din cursul valutar, fie din comisioanele la bancomat, fie din taxele de transfer.

Iată câteva sfaturi pentru a economisi acești bani.

Întreabă banca la ce curs se face conversia

Verifică la bancă ce curs valutar îți oferă la plata cu cardul. Sunt două variante: fie conversia se face la cursul emitentului (Visa sau Mastercard), care în general este acceptabil, fie plata se decontează la cursul băncii, care cel mai adesea nu e chiar avantajos. Poți solicita trecerea de la un sistem de conversie la celălalt și la unele dintre bănci cererea va fi acceptată.

Ca reper, un curs bun de schimb între euro și leu nu ar trebui să aibă o diferență între vânzare și cumpărare mai mare de 2, 3, cel mult 5 bani. Acum, în cazul tranzacțiilor bancare destinate publicului larg, diferența poate ajunge până pe la 20 de bani, adică vreo 4%.

Cum se folosește cardul în euro

Pentru plățile în zona euro, cea mai la îndemână variantă este un card în euro, emis de majoritatea băncilor din România, care vine fără comisioane de schimb valutar la plată. Atenție însă la alimentarea contului – aceasta trebuie să fie făcută în euro: fie încasezi direct, fie cumperi la un curs valutar avantajos, că altfel ajungi tot în situația de mai devreme.

Până anul trecut, costurile unui transfer în euro erau destul de mari, însă mai nou nu mai este cazul. Regulamentele bancare din zona euro impun ca un transfer în euro să nu fie mai scump decât unul în lei, așa că acum este ieftin sau gratis chiar și la băncile românești. Atenție, atunci când inițiezi transferul, în caz că mai există opțiuni de distribuție a comisionului (OUR/BEN/SHA), întotdeauna alege opțiunea „SHA” (shared), altfel riști să plătești comisioane în plus degeaba.

Pregătește-te din timp pentru călătoriile în afara zonei euro

În afara zonei euro, lucrurile se complică foarte mult. Orice transfer este scump, iar ratele de schimb valutar au marje mult mai dezavantajoase. Pentru astfel de cazuri, este preferabil să găsești un card specializat, de călătorie, care să ofere fie conturi în mai multe valute, fie conversie la un curs foarte avantajos, adică cel puțin la fel de bun precum cel de la Visa sau Mastercard.

Dacă totuși n-ai reușit să te pregătești din timp pentru o astfel de situație, atunci este de preferat ca măcar să folosești cardul în lei mai degrabă decât pe cel în euro, astfel încât să eviți costurile a mai multe schimburi valutare succesive.

Atenție la bancomate: refuză orice conversie valutară!

Cele mai mari costuri apar atunci când retragi bani de la bancomat, motiv pentru care este de preferat să plătești cu cardul ori de câte ori ai ocazia. Dacă totuși ai nevoie și de cash, este de preferat să eviți retragerile mici și dese, care sunt însoțite fiecare și de un comision fix, și să scoți toți banii de care ai nevoie printr-o retragere mai mare.

Multe bancomate din străinătate îți vor oferi „ocazia” să faci conversia valutară, adesea printr-o formulare care sună ca și cum ar fi singura opțiune posibilă. Refuză de fiecare dată! Nimic bun nu se poate întâmpla. Fie vei plăti mai mult decât în mod normal pentru schimbul valutar, asta în cazul „fericit”, fie vei pierde încă și mai mult, pentru că se va face conversia de două ori. 

Astfel, cel mai păgubos scenariu este cel în care încerci să scoți euro de pe un card în euro emis în România. Dacă accepți conversia, bancomatul va cere de la banca ta lei, la un curs foarte defavorabil, iar banca va transforma leii înapoi în euro, la cursul ei. În acest caz, sunt frecvente situațiile în care cei care acceptă conversia ajung să rămână cu 5% până la 10% din sumă mai puțin decât în cazul în care ar fi refuzat-o.

Același principiu este uneori valabil și la plățile online prin servicii terțe. La Paypal, de exemplu, atunci când trebuie să faci o plată, ai grijă să cauți după opțiunea bine ascunsă de a o face în moneda cerută de vânzător. Orice altă opțiune oferită implicit înseamnă fie conversie valutară cu comision, fie chiar conversie dublă cu aceleași costuri uriașe, de peste 5%.

Păstrează întotdeauna o variantă de rezervă

Chiar dacă este foarte la îndemână, plata cu cardul vine mereu cu riscuri. Poate fi o avarie la sistemul tehnic al băncii, o poprire pe cont pentru vreo amendă sau taxă de care ai uitat sau este posibil pur și simplu să pierzi cardul. Așa că este recomandat mereu să ai și un card de rezervă; sau, și mai bine, cardul principal de salariu să stea pe post de card de rezervă și să folosești în concediu un card special pentru cumpărături, pe care să transferi doar atâția bani cât este nevoie. De asemenea, este bine-venită o mică rezervă de cash de care să nu te atingi decât în caz de absolută urgență.

În cazul în care, de exemplu, un comerciant are probleme în procesarea cardului tău, nu va fi nevoie să dai fuga la bancomat și să accepți vreun comision-surpriză.

Urmărește-ne pe Google News