În ultimii ani, Dumitru Sechelariu a avut în repetate rânduri probleme de sănătate, dar şi probleme cu legea. Dumitru Sechelariu a fost primar al Bacăului, din partea PSD, în perioada 1996-2004. Până să ocupe fotoliul de primar al Bacăului, Sechelariu avea afaceri în domeniul transportului internaţional şi al comerţului, prin lanţul de magazine „Selena”.
Dumitru Sechelariu a fost un om politic şi un primar apreciat pentru activitatea sa administrativă în primul său mandat, ulterior prestaţia sa stârnind controverse. Iniţial a fost membru al PNL, după aceea al PSD, câştigând alegerile locale din 2000 în calitate de independent. De numele său s-a legat imaginea bună a municipiului Bacău în primul mandat. Momentele dificile politic au început odată cu cumpărarea pachetului majoritar la fosta fabrică de hârtie Letea.
De-a lungul anilor, fostul edil a fost urmărit penal pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, luare de mită, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice.
În februarie 2010, fostul primar Dumitru Sechelariu a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe cord la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, după ce a suferit un preinfarct. La numai câteva zile după intervenţie, Sechelariu a fost reţinut de procurorii DNA într-un caz de corupţie. Reţinerea sa i-a provocat un şoc şi Sechelariu a fost internat sub pază la Spitalul Judeţean Bacău. Dumitru Sechelariu fusese reţinut în cazul directorului SC Transport Public SA Bacău Iuliean Şuţu, acuzat că a oferit unor denunţători bani pentru a interveni pe lângă judecători ai Curţii de Apel Bacău în scopul pronunţării unei sentinţe favorabile în dosarul privind un litigiu comercial. Ulterior, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare a fostul edil băcăuan.
În iunie 2005, fostul primar al Bacăului a fost arestat, fiind cercetat în legătură cu mai multe afaceri referitoare la schimburi şi achiziţii de terenuri, precum şi la atribuirea unor lucrări. Astfel, în perioada februarie 2000 – mai 2004, Consiliul Local Bacău a acceptat 179 de schimburi de teren, suprafaţa totală de care au beneficiat Sechelariu – prin firmele Letea SA, Selena SRL, Deşteptarea SA – şi alte 15 persoane fizice şi juridice fiind de 79.744 de metri pătraţi, primiţi din proprietatea Consiliului Local (CL) Bacău, afimau procurorii anticorupţie.
Din totalul suprafeţei de teren cedate la schimb de CL Bacău (108.299 de metri pătraţi, în valoare de peste 77 miliarde de lei fără a include terenurile pentru care nu există evaluare), Sechelariu şi societăţile comerciale Letea SA, Selena SRL şi Deşteptarea SA – la care acesta era acţionar – au beneficiat de 57.979 de metri pătraţi, valorând aproximativ 40,6 de miliarde de lei, susţineau anchetatorii.
Dumitru Sechelariu a candidat la funcţia de primar în alegerile locale din vara anului 2012, dar a ieşit pe poziţia a doua.
Citeşte şi: Dumitru Sechelariu, fostul primar al oraşului Bacău, a murit
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro