Roșchina dispăruse în august 2023, în timp ce relata din teritoriile ocupate de Rusia. În ciuda numeroaselor eforturi ale colegilor, activiștilor și organizațiilor internaționale pentru eliberarea ei, soarta sa a fost pecetluită, lăsând comunitatea jurnalistică profund îndurerată.

Abia la peste șase luni de la dispariția sa, Ministerul Apărării din Rusia a confirmat că se afla în captivitate. Această confirmare a declanșat apeluri largi pentru eliberarea ei, iar speranțele că se va întoarce acasă erau mari.

Autoritățile ucrainene lucrau la includerea ei într-un schimb de prizonieri, așa cum a confirmat Andrii Yusov, purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare din Ucraina. Din păcate, aceste eforturi au venit prea târziu, deoarece Roshchyna a murit pe 19 septembrie 2023, în custodia rusă.

Circumstanțele exacte ale morții lui Roșchina rămân neclare

Se pare că Roșchina a fost ținută într-un centru de detenție preventivă notoriu din Taganrog, Rusia, cunoscut pentru tortura prizonierilor. Potrivit lui Yusov, ea fusese transferată la închisoarea Lefortovo din Moscova, pregătindu-se pentru eliberare.

Totuși, circumstanțele exacte ale morții sale rămân neclare, în timp ce oficialii ucraineni continuă să investigheze situația.

Pericolele cu care se confruntă jurnaliștii care acoperă războiul din Ucraina

Tragedia morții lui Roșchina scoate în evidență pericolele cu care se confruntă jurnaliștii care acoperă războiul din Ucraina. Ea este doar una dintre numeroasele victime ale invaziei la scară largă a Rusiei.

De la începutul războiului, cel puțin 91 de lucrători din domeniul media și-au pierdut viața, fie în timpul desfășurării activității, fie ca membri ai Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, 30 de jurnaliști se află încă în captivitatea rusă, unde se raportează frecvent cazuri de tortură și rele tratamente.

Conform Centrului de Coordonare din Ucraina pentru Tratamentul Prizonierilor de Război, cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în custodia rusă de la începutul invaziei, în februarie 2022.

Roșchina, complet devotată meseriei sale

Cei care au cunoscut-o pe Roșchina au descris-o ca fiind un jurnalist dedicat, complet devotată meseriei sale. Jurnalismul nu era doar o profesie pentru ea, ci o chemare profundă.

Prietenii și colegii săi, mulți dintre care au reacționat pe rețelele de socializare după anunțul morții sale, au amintit-o ca pe o reporteră neînfricată, dedicată acoperirii celor mai importante subiecte pentru Ucraina, încă de la o vârstă fragedă.

A relatat din unele dintre cele mai periculoase locuri

Cariera sa a inclus momente semnificative, de la primele sale lucrări ca adolescentă până la acoperirea crimei organizate, a urmăririi activiștilor și, cel mai notabil, a războiului din Ucraina. A relatat din unele dintre cele mai periculoase locuri, inclusiv din Shchastia, în regiunea Lugansk, unul dintre primele orașe care au căzut sub ocupația rusă.

Munca sa s-a extins la instituții media importante din Ucraina, cum ar fi Ukrainska Pravda și Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), unde și-a riscat viața pentru a aduce mărturii directe din teritoriile ocupate.

Roșchina credea că jurnaliștii trebuie să relateze doar despre ceea ce au fost martori personal. Pentru ea, era esențial să comunice direct cu oamenii care trăiau sub ocupație sau în zonele de conflict, chiar dacă acest lucru presupunea riscuri pentru propria siguranță.

Urmărește-ne pe Google News