Tipărită în anul 1607, în Frankfurt, “vedeta” bibliotecii este o carte de medicină scrisă în limba latină şi adusă pe meleagurile noastre din Italia.
“Are o ştampilă care ne arată că a fost cândva la biblioteca din Roma. Fiind un duplicat, ea a fost înstrăinată şi a ajuns la noi prin intermediul unui profesor al Universităţii de Medicină de la Iaşi, care a donat instituţiei o colecţie formată din foarte multe cărţi valoroase”, ne-a explicat muzeograful Ovidiu Bălan.
Ţinute sub cheie, în condiţii speciale
Tot printre volumele rare găsim şi “Lucrări chirurgicale şi Anatomice”, scrise de dr. Alexandru Tzaicu, cel care a realizat prima operaţie pe propriul corp – de hernie inghinală, în premieră mondială. Este o carte veche de peste 100 de ani, care valorează câteva mii de euro.
Fiind în pericol de degradare, preţioasele exemplare sunt ţinute sub cheie, la o temperatură şi o umiditate constante, iar accesul la ele este limitat.
“Umblăm rar la ele şi nu sunt prezentate publicului. Pot fi văzute doar în timpul unor evenimente speciale”, a spus muzeograful.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro