RĂSPUNS: Potrivit legislației în vigoare, persoanele cu handicap grav cu drept la asistent personal, care au și calitatea de pensionar de invaliditate gradul I (având înainte calitatea de “angajat” câțiva ani), pot opta pentru a avea asistent personal sau pentru a primi indemnizația de însoțitor (pe numele lor, pe același talon cu pensia de invaliditate).
Diferența constă în faptul că prin alegerea primirii indemnizației de însoțitor direct de către persoana cu handicap, aceasta își asumă răspunderea de a-și asigura singură serviciile necesare traiului zilnic, fără a depinde permanent de o singură persoană.
Este vorba despre Ordinul Ministerului Muncii nr. 2272/2013 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, coroborate cu cele ale art. 77 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691, din 12 noiembrie 2013.
Așadar, dreptul la angajarea unui asistent personal cu indemnizație lunară nu poate fi cumulat cu dreptul la primirea indemnizației pentru însoțitor.
În cazul în care într-o familie există două sau mai multe persoane cu handicap grav cu drept la asistent personal, fiecare dintre acestea beneficiază de asistent personal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro