26 de state de pe continentul european au reușit să vaccineze cel puțin jumătate din populație. În frunte se află Malta (95,2%), Portugalia (85,7%), Islanda (83,8%), Spania (80,4%) și Irlanda (79,3%).
Din statele membre ale Uniunii Europene, doar Bulgaria (21,4%), România (32,1%), Slovacia (42,5%) și Croația (42,9%) nu au reușit să vaccineze complet măcar jumătate din populație.
Datele reprezintă procentul de persoane vaccinate complet din întreaga populație a respectivului stat, nu procentul din cei care sunt eligibili pentru a primi vaccinul (plus 12 ani). În calcul nu au intrat nici cei care au primit doar prima doză, cu excepția celor care au făcut Johnson & Johnson, care se administrează în doză unică.
România a vaccinat complet împotriva Covid-19 doar 32,1% din populație, valori mai scăzute fiind întâlnite pe continentul european doar în Ucraina (17,2%), Bosnia-Herțegovina (20,7%), Belarus (21,2%) și Bulgaria (21,4%).
Grafice cu procentul populației complet vaccinate împotriva COVID-19 în toate statele de pe continentul european:
Spre deosebire de statele membre ale UE care au achiziționat la comun vaccinurile și au avut doze suficiente pentru a demara campania de la finalul lui 2020, multe din celelalte state de pe continentul european au avut probleme în a procura dozele de vaccin și au avut starturi întârziate ale campaniei. La începutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nouă din 10 vaccinări împotriva coronavirusului au fost în țări bogate.
Republica Moldova, care s-a bazat la început în special din donații primite de la România, a ajuns la un procent de vaccinare de 33,1%, cu un procent peste România.
Cine a avut prioritate la vaccinare
Un alt indicator interesant este alegerea făcută de fiecare stat în parte pentru debutul campaniei de vaccinare. În 16 state europene, printre care și România, prioritate au avut cadrele medicale, în timp ce alte 14 state au ales să administreze primele doze vârstnicilor.
Există, de asemenea, și patru state – Turcia, Serbia, Cehia și Bulgaria – care au ales să dea prioritate politicienilor. În unele cazuri, aceasta ar putea fi o modalitate de a încerca să atenueze temerile unei populații sceptice privind vaccinul.
Deși nu reprezintă o condiție a succesului, datele ECDC arată că statele care au început campania cu vârstnicii tind să fi ajuns la un procent mai mare din populația totală vaccinată, cu excepții notabile, desigur, precum Portugalia sau Malta.
Care este situația din România
Datorită unei creșteri a dorinței de vaccinare manifestate în ultimele două săptămâni pe fondul restricțiilor și a accesului la numeroase facilități condiționate de certificatul de vaccinare, România a reușit să crească rata de vaccinare care stagnase pe timpul verii.
În total, de la începutul campaniei naționale de imunizare, în România au primit vaccinul anti-COVID un număr de 7.147.282 de persoane, iar 6.408.006 s-au imunizat cu schema completă. Totodată, 925.388 de persoane s-au vaccinat până acum cu doza a treia. Media ultimelor zile a stagnat în jurul a 80.000 de vaccinări, dintre care puțin peste jumătate sunt cu prima doză.
Potrivit graphs.ro, România a ajuns miercuri, 3 noiembrie, la un procent de 37% din populație vaccinată cu cel puțin o doză. Procentul de populație imunizată complet este de 33,29%.