Jumătate de oră au stat inculpații în băncile din sală și au așteaptat să intre completul de judecată, timp în care Mircea Cosma i-a explicat unui jurnalist care-i treaba cu „baronii PSD”. Cosma spune că e pasionat de istorie și că a aprofundat ierarhia titlurilor nobiliare.
„Am fost conte, n-am fost duce”, spune Mircea Cosma.
„Ați fost baron, domnule Cosma”, râde jurnalistul.
„Nu mi-a plăcut niciodată să fiu primar”, răspunde Mircea Cosma. „Baronii sunt primarii. Așa sunt rangurile, domnule…”, adaugă fostul preşedinte de Consiliu Județean, făcând trimitere la istorie.
„De ce ia unul de la televiziune 15.000 de euro pe lună și un baron dăsta, cum ziceți dumneavoastră, nu ia nici 1.000?”, întreabă Cosma apoi, cu glasul ridicat. „De unde ia banii privatul? Din reclame! Știi cine plătește reclamele? Eu. Dacă îmi cumpăr o mașină, o sută de euro sunt banii pe reclame”.
„Păi, și unde e statul aici, în ce spuneți dumneavoastră?”, întreabă jurnalistul.
„Cum unde e statul, domnule? I-a creat condiții”, îi răspunde Mircea Cosma.
La nici un metru de Mircea Cosma, procurorul de ședință al DNA a ascultat dialogul privind spre ușa care s-a deschis atunci când, într-un sfârșit, au intrat cei trei judecători din complet și au ridicat toată sala în picioare.
Soarta dosarului de corupție al lui Vlad și Mircea Cosma, pe mâna a două instanțe
Dosarul în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influenţă se rejudecă la Înalta Curte de Casație și Justiție din aprilie 2019, după o decizie luată pe 26 martie 2018.
Un alt dosar a fost deschis pe 25 aprilie 2019, când DNA a cerut instanței supreme anularea deciziei de rejudecare, ceea ce înseamnă continuarea judecării în apel și menținerea condamnărilor de la fond, de 8 ani de închisoare pentru Mircea Cosma și 5 ani pentru Vlad Cosma, dispuse în 2016.
Procesul în care Vlad şi Mircea Cosma sunt rejudecaţi a ajuns la al treilea termen, ultimul fiind cel de miercuri. În două luni nu s-a ajuns la o judecată a cauzei, ci doar s-au discutat probe care vor fi aduse de acuzare și apărare și s-au cerut amânări, prima dată de către inculpați, care au cerut un nou termen ca să aibă timp să-și angajeze avocați, apoi de către procurorul DNA, care și-a motivat cererea cu decizia așteptată în dosarul privind anularea rejudecării.
Celălalt dosar, în care DNA vrea să obțină anularea deciziei de rejudecare a procesului de corupție, a avut primul termen pe 11 iunie. În cameră de consiliu, adică în ședință nepublică, Mircea Cosma a cerut atunci amânarea, motivând că are nevoie de timp să-și angajeze avocat. Instanța a fost de acord și a dat un nou termen pe 17 septembrie, când este așteptată să spună dacă admite sau nu contestația DNA privind anularea rejudecării dosarul de corupție.
După amânarea din dosarul contestației DNA, s-a cerut amânare și la termenul de astăzi, din rejudecarea procesului pe fond. Solicitarea a fost susținută, în unanimitate, de procurorul DNA și de avocații inculpaților, iar instanța a acordat termen pe 27 septembrie.
Dacă pe 17 septembrie va fi admisă cererea DNA, se va judeca efectiv contestaţia în anulare. DNA vrea ca procesul să continue cu apelul, adică de la momentul la care a rămas după decizia din 1 noiembrie 2016, când Mircea Cosma a fost condamnat la 8 ani de închisoare, iar fiul lui Vlad Cosma, la 5 ani de închisoare.
Cinci ani de judecată fără niciun rezultat
Dosarul în care sunt inculpaţi Vlad şi Mircea Cosma a fost trimis în judecată în aprilie 2014. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influenţă. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Daniel Alixandrescu, fost director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, şi Răzvan Alexe, afacerist şi apropiat al familiei Cosma, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.
Pe 1 noiembrie 2016, un complet de trei judecători i-a condamnat pe Mircea Cosma la 8 ani de închisoare, pe Vlad Cosma la 5 ani, pe Alixandrescu la 6 ani și pe Alexe la 2 ani și 6 luni. Judecătorii au dispus şi confiscarea a 3.706.885 de lei de la Mircea Cosma şi 1.260.042 de lei de la Vlad Cosma. Judecata pe fond a durat mai bine de doi ani și șase luni.
Mircea și Vlad Cosma, dar și ceilalți inculpați condamnați în 2016 au contestat decizia. Dosarul a ajuns la un complet de cinci judecători, care pe 26 martie 2018 a anulat condamnările şi a decis ca dosarul să fie rejudecat de la zero, la fond.
Un an și o lună a durat până să înceapă rejudecarea pe fond. Din aprilie 2019, când a fost primul termen, dosarul nu a avut nicio evoluție și urmează o pauză de trei luni.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro