Toţi locatarii blocului sunt obligaţi să contribuie cu o cotă parte indiviză la plata reparaţiilor acoperişului sau a terasei blocului în care locuiesc, conform Legii 230 din 2007, actualizată. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari (preşedintele, administratorul şi cenzorii) pot fi traşi la răspundere pentru neîndeplinirea sarcinilor care le revin mai ales cu privire la reparaţiile spaţiilor comune. Cei care locuiesc la ultimul etaj suferă în mod direct de starea precară a acoperişului, dar, conform legii, toţi proprietarii dintr-un imobil trebuie să se implice în repararea acestuia. Există cazuri în care locatarii care stau la ultimul etaj se implică mai mult decât ceilalţi.
Investiţia se recuperează
Mulţi locatari de la ultimul etaj au reparat pe cont propriu acoperişul, în speranţa că îşi vor recupera banii investiţi. Lucru care, în unele cazuri, nu se întâmplă sau durează prea mult. Vina aparţine preşedinţilor, administratorilor şi cenzorilor de asociaţie care îşi uită obligaţiile. Cei care au plătit din propriul buzunar pot să cheme în judecată asociaţia de proprietari şi, pe baza facturilor şi a devizelor, pot obţine pe cale judecătorească plata diferenţei care le revine conform numărului de apartamente din imobil.
Cei responsabili pot fi amendaţi
Preşedinţii, administratorii şi cenzorii pot fi amendaţi dacă nu îşi respectă atribuţiile. Amenda aplicată este de la 500 la 3.000 de lei. Cei care pot aplica contravenţiile sunt reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, primarii sau reprezentanţii acestora.

Fondul de reparaţii

Proprietarii au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Art. 46 din Legea 230/2007 prevede că toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente pentru constituirea fondului anual de reparatii la spaţiile comune ale imobilului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News