Controversatul Andrew Tate a fost arestat, vineri, 30 decembrie, pentru 30 de zile, alături de fratele său, Tristan. Asta la 24 de ore după ce fusese reținut de DIICOT într-un dosar de trafic de persoane și viol.
Știrea a făcut înconjurul presei globale, mai ales că a venit după o dispută online a britanico-americanului cu activista Greta Thunberg.
Iar mass-media din Vest l-a prezentat pe Andrew Tate drept „fost kickboxer profesionist” (Daily Mail, CNN) sau chiar „un kickboxer de succes” (BBC).
A fost însă Andrew Tate un kickboxer de succes? Libertatea a stat de vorbă cu specialiști în domeniu din România pentru a afla cine a fost sportivul Tate.
Necunoscute în carieră
Pe lângă renumele pe care și l-a făcut ca influencer, prin comentarii misogine, Tate are și un bilanț sportiv controversat. Pe internet circulă două statistici.
Una în care are 85 de lupte, dintre care 76 câștigate și 9 pierdute, și alta în care Tate ar fi luptat doar 52 de meciuri (43 câștigate, 9 pierdute), ultima citată de site-ul Sportskeeda, citit de 80 de milioane de oameni lunar.
Bilanțul său este criticat inclusiv de o fostă legendă a circuitului UFC – circuit de arte marțiale mixte – Michael Bisping. Într-un video postat în noiembrie pe Facebook, Bisping spune că sursele sale afirmă că Tate a pierdut prin KO două lupte, nu una, așa cum susține.
Însă, în ciuda criticilor, Bisping laudă cariera lui Tate: „Lăsând asta la o parte, a fost un kickboxer competitiv, fost campion mondial în circuitul ISKA (International Sport Karate Association, n.r.)”.
Campion mondial la categoriile semigrea și grea
Cum e văzut cel supranumit în România Cobra și cum explică specialiștii de aici cariera sa? „Spre deosebire de alți sportivi care se prezintă kickboxeri deși au făcut două antrenamente, Tate chiar s-a luptat la un nivel foarte bun. A fost un sportiv bun”, este concluzia unui om din circuit.
Tate a început kickboxingul în Anglia, la Luton, unde s-a mutat în copilărie după divorțul părinților săi.
Printre reușitele lui Tate se regăsesc titlurile de campion mondial la kickboxing ISKA la categoria semigrea – 81,5kg (2011), apoi grea -84,6kg (2013), titlu apărat în 2014. Toate în stilul full-contact.
Asociația Internațională a Kickboxingului Sportiv, adică ISKA, înglobează toate diviziile kickboxingului mondial, indiferent de stiluri (K1, muay thai, full contact etc.)
„În plus, e important că s-a impus și într-o gală Enfusion, promoție olandeză, în 2015, la 90 de kilograme”.
De ce nu s-a luptat cu „greii”
Totuși, de ce nu s-a luptat Tate cu numele legendare din K-1? Din două motive, spun specialiștii:
- Nu era la cel mai înalt nivel, ci doar la unul bun;
- „A luptat, în marea parte a carierei, la o categorie de -85kg, în general la semigrea sau grea, iar numele mari erau la o altă categorie”
Nume precum Rico Verhoeven, Errol Zimmermann sau Badr Hari, contemporani cu el, sunt la categoria supergrea.
Specialiștii spun că a luptat, însă, la un nivel mult mai bun decât fratele său. „Mult peste Tristan, care era de eșalon B”, conchid specialiștii.