În timp ce în rândul personalului medical din România au început să apară demisii ale doctorilor și asistenților care acuză lipsa de echipament de protecție sau frica de a nu se contamina cu noul coronavirus, la Arad, 15 rezidenți italieni sunt pe baricade.
Vicenza Del Vecchio, 25 de ani, este una dintre ei. E în prima linie, la cortul de triaj, amplasat la intrarea în curtea spitalului, acolo unde sunt verificați toți cei care doresc să ajungă să fie consultați de medici. Implicarea ei l-a impresionat chiar și pe ministrul Nelu Tătaru, aflat ieri într-o vizită la spital.
Avem un personal cu un moral relativ scăzut, dar am fost impresionat, cel puțin aici, la corturi, să văd o tânără rezidentă din Sicilia care ne tratează pe noi. Cred că și acesta este un motiv pentru care medicii noștri ar trebui să înțeleagă că trebuie să rămânem împreună toți.
Nelu Tătaru, ministrul sănătății:
“Vreau să ajut, să îngrijesc oamenii”
Vincenza provine dintr-o familie din Sicilia, tatăl ei fiind tot medic. A ales aceeași chemare și a făcut Medicina la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad. A terminat facultatea în iulie 2019 și în decembrie a luat examenul pentru a intra la rezidențiat. A mai făcut practică la Spitalul din Arad și vara trecută.
Într-o intervenție la TV Arad, Vicenza a povestit: “Familia m-a sprijinit, dar și mie îmi place medicina, fiindcă așa pot să ajut semnificativ oamenii. Vreau să știu, să învăț cât mai multe. Mi-e frică doar să nu devin un pericol pentru familie, pentru cei apropiați, să nu îi infectez. Dar în rest nu mă tem, asta e responsabilitatea medicului, să ajute, să trateze orice om, orice bolnav. Așa că nu mă mai gândesc că un pacient ar putea avea coronavirus și că m-aș putea infecta, ci vreau doar să ajut. Am ales medicina de urgență fiindcă aici se învață mult, trebuie să acționezi rapid, se intră în profunzimea problemelor”.
“Am rămas să fiu de folos”
Rezidenta din Sicilia face ture de câte 12 ore. Spune însă că niciodată nu s-a gândit să dea înapoi: “Am venit din ianuarie înapoi în România și de atunci nu am mai fost în Italia. Am rămas să fiu de folos. Dacă aș renunța după numai câteva luni, dacă aș ceda în fața primului obstacol, asta ar însemna că munca de medic nu e pentru mine. Nu, eu nu vreau să renunț, vreau să merg mai departe, să învăț, să lupt, să fiu un medic bun, care să ajute”.
Cred că domnul ministru a fost impresionat de mine pentru că s-a bucurat să vadă că un medic străin lucrează pentru România
Vincenza Del Vecchio, rezident: