„E deja treaba Serviciului de Securitate al Ucrainei să afle de ce el continuă să meargă la Moscova săptămânal pentru a primi instrucțiuni de la șefii săi, în loc să fie pus în spatele gratiilor”, au sunat acuzațiile politicianului de extremă dreaptă Oleh Liașko la adresa lui Iuri Boiko, în 2016.

Cei doi erau așezați unul lângă altul în Parlamentul Ucrainei, așa că fostul parlamentar al Partidului Regiunilor, actual politician al Blocului de Opoziție – Pentru Viață, care a înglobat vechii politicieni pro-ruși, a sărit la bătaie.

Conform imaginilor publicate de euronews, l-a apucat pe Liașko de ceafă cu mâna stângă și a încercat să-l lovească cu dreapta, dar Liașko a barat atacul. Au urmat mai mulți pumni între cei doi, oamenii politici fiind în cele din urmă despărțiți.

Acum, la 6 ani de la acel incident, Boiko este, conform ziariștilor de investigație de la Bellingcat, văzut de rusi drept un posibil premier ce poate să facă echipă cu Volodimir Zelenski, care să rămână președinte „de facto” al Ucrainei.

Numele său a fost indicat la negocierile de azi, spune Hristo Grozev, responsabil cu zona de est a platformei de investigație.

Ministru al energiei și vicepremier

Iuri Boiko. Foto: Profimedia

Iuri Boiko, 63 de ani, este unul dintre oamenii din echipa fostului președinte Viktor Ianukovici.

A plecat din poziții de șef la Naftohaz, cea mai mare companie de gaz și petrol din Ucraina, pentru ca, între 2006-2007, când Ianukovici era premier, să fie numit ministrul energiei.

A îndeplinit aceeași funcție și din 2010, când Ianukovici a fost ales președinte al Ucrainei.

Din 2012 și până la Euromaidan a fost vicepremier.

La alegerile din 2019, când Zelenski a ieșit președinte, Boiko a terminat pe locul 4, în spatele viitorului ales, a președintelui în funcție Petro Poroșenko și a Iuliei Timoșenko.

El a strâns, totuși, peste 2 milioane de voturi din cele aproape 19 milioane, echivalentul a 11%.

Urmărește-ne pe Google News