”Propunerea (de ambasador în Israel – n.r.) e înaintată demult, de ceva timp, nu e de ieri. Preşedintele nu a răspuns absolut deloc şi vreau să vă spun că este o inacţiune care nu ne face foarte bine, un an şi jumătate aproape de când România nu are ambasador în Israel este un semnal care se transmite către această ţară. Îl auzeam mai devreme (pe preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) cât s-a zbătut pentru relaţii bune cu Israelul. Din moment ce nu catadicseşti să trimişi un ambasador acolo …”, a spus Dragnea la Antena 3.
Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a precizat, la România TV, că a făcut propunerea pentru funcţia de ambasador în Israel de acum o lună, iar persoana nominalizată de Executiv pentru aceasta funcţie este Monica Dorina Gheorghiţă.
„Noi nu avem ambasador la Ierusalim. Pe 20 martie a fost propus un ambasador pentru Israel. Există o înregistrare că această hârtie a fost înmânată administraţei prezidenţiale. Există un număr de înregistrare. 20-21 martie. Noi ne-am făcut datoria. Avem mai multe ţări în care nu avem ambasador”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la România TV.
Ce atribuții are președintele în privința numirii ambasadorilor
Potrivit Constituției, la articolul 91, Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
Cine este Monica Dorina Gheorghiță
Propunerea pentru funcţia de ambasador este Monica Dorina Gheorghiţă, angajată în cadrul Ministerului de Externe.
Monica Dorina Gheorghiță a fost numită în funcția de secretar de stat pentru Afaceri Globale la 18 ianuarie 2017. Este diplomat de carieră și lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din anul 2005. Anterior, a lucrat ca expert în cadrul Guvernului României/Cancelaria Primului Ministru.
Pe parcursul carierei diplomatice, a activat în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (2005-2006) și al Direcției Generale Afaceri Juridice (2007-2009). În perioada 2009-2010, a fost consilier al ministrului afacerilor externe. Între anii 2010-2016, și-a desfășurat activitatea la Direcția Asia-Pacific, unde a coordonat succesiv, atât dosare ale relațiilor bilaterale ale României cu state asiatice, cât și componenta de diplomație multilaterală subsumată acestui spațiu. În perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, a deținut funcția de director al Direcției Asia – Pacific.
Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, miercuri și joi, o vizită oficială în Statul Israel, la invitația prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu.
Vizita șefei Executivului a fost vehiculată pe surse și vine în contextul scandalului declanșat de semnarea în Guvern a unui Memorandum care privește mutarea Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
Președintele României a declarat, joi, la Bacău, că șefa Executivului a plecat fără un mandat din partea șefului statului și că l-a îngrijorat secretomania în care s-a realizat această vizită. Despre prezența președintelui PSD Liviu Dragnea în Israel, președintele a comentat: ”Cine știe ce înțelegeri secrete face cu evreii” și i-a cerut să spună românilor, la întoarcere, ce anume a făcut acolo.
Citește și: REPORTAJ / Patronii de pe litoral primesc acum “palmele” date de-a lungul vremii angajaților din industria hotelieră